Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
University of Illinois’den araştırmacıların yürüttüğü yeni bir çalışmaya göre lise öğrencileri, penceresiz ya da penceresi binaları gören sınıflara kıyasla yeşil bir çevreyi gören pencerelere sahip sınıflarda daha iyi sınav performansı gösteriyorlar.

Araştırmacıların bulgularına göre; sınıf pencerelerinden dışarıdaki yeşil doğa manzarasını gören öğrenciler, dikkat gerektiren testlerde daha iyi performanslar gösteriyorlar ve stresten daha uzak kalıyorlar. University of Illinois peyzaj mimarlığı bölüm başkanı William Sullivan’ın belirttiğine göre yapılan bu araştırma, öğrencilerin performansları ile doğa manzarasını gören pencerelere sahip sınıflar arasındaki ilişkiyi ortaya koyan ilk çalışma olma özelliğini taşıyor. Araştırmanın bulguları basılı olarak Landscape and Urban Planning dergisinde nisan 2016 da yayımlanacak, fakat makaleye şu anda online olarak da erişilebiliyor.

Araştırmada öğrencilerin dikkat kapasitelerinin yeşil doğa manzarasına sahip sınıflarda %13 arttığı belirtiliyor. Bu bulgular, okullar için uygulanan politikalarda bazı değişimlere yol açabilir.

Bilim insanları yaptıkları çalışmaya, Illinois şehir merkezindeki 5 farklı okuldan 94 lise öğrencisini dahil ettiler. Öğrenciler daha önceden tasarlanmış 3 farklı sınıfa rastgele yerleştirildiler. Bu sınıflardan birisi penceresizdi, bir diğeri binaları görüyordu ve üçüncü sınıf da yeşil bir manzaraya sahipti. Sınıfların tamamında aynı mobilyalar vardı, aynı boydalardı ve aynı şekilde düzenlenmişlerdi.

Araştırmada öğrenciler ayrı ayrı bireysel deneylere tabi tutuldular. Bu deneyler kapsamında; redaksiyon egzersizi, konuşma ve mental matematik egzersizleri 30 dakika boyunca öğrencilere uygulandı. Bu aktiviteleri takiben, öğrencilere dikkat testi yapıldı ve sonrasında 10 dakika ara verildi. Bu aranın sonrasında öğrencilere yeninden bir dikkat testi yapıldı. Bu dikkat testleri sırasında öğrencilerin duydukları sayıları aynı sırayla ve tam tersinden tekrarlamaları istendi.

Bütün bu deneyler sırasında da öğrencilere takılan sensörlerle kalp atışları, deri sıcaklıkları ve derilerinin nem oranına bakılarak stres seviyeleri ölçüldü. Öğrencilere ayrıca araştırma sırasında ve sonrasında verilen anketlerle zihinsel yorgunluklarını ve stres seviyelerini değerlendirmeleri istendi.

Araştırmanın bulgularına göre, verilen 10 dakikalık aranın sonrasında yeşil doğa manzarasına sahip sınıflarda olan öğrencilerin performansları %13 arttı. Penceresiz ve binaları gören sınıflarda deneylere tabi tutulan öğrencilerin ise performanslarında herhangi bir istatistiksel fark gözlemlenmedi.

Benzer şekilde, yeşil doğa manzaralı sınıflardaki öğrenciler verilen aradan sonra diğer sınıflardaki öğrencilere kıyasla stresten daha iyi uzaklaştıkları görüldü. Araştırmadaki ilginç bulgu ise, doğa manzarasının çocukların performansına ara vermeden önce herhangi bir etkisinin olmaması.

Dikkat Toplama Teorisi (Attention Restoration Theory)


Araştırmacılar hipotezlerini Dikkat Toplama Teorisi (Attention Restoration Theory) ile sonuçlandırıyorlar. Rachel ve Stephen Kaplan tarafından 1980 yılında geliştirilen bu teoriye göre; bir kişi bir göreve odaklanırken çevresel ya da düşüncesel dikkat dağıtıcı faktörleri uzaklaştırıp dikkat toplamak için bunlarla mücadele etmesi gerekiyor. Bunu gerçekleştirdiğinde de yorgunluk ve bir süre sonra da zihinsel olarak tükenmişlik hissediliyor.  Bu kişi odaklanmayı durdurduğu zaman, dikkati istemsiz şekilde belirli şeylere kayıyor- kamp ateşi, bir şelale ya da bir yavru köpek gibi… Bu şeylere odaklanmak herhangi bir çaba gerektirmiyor ve teorinin önermesine göre bunu yapmak beynin dinlenmesine ve tekrar dikkatini toplama yeteneğini eski haline getirmesine olanak sunuyor.

Bu konuyu deney üzerinden ele alacak olursak, öğrenciler dikkatlerini yapmak zorunda oldukları aktiviteler üzerinde topladılar. Verilen ara süresince de, eğer bulundukları sınıfın yeşil bir manzarası varsa dikkatleri istemsizce dışarıdaki manzaraya kaydı ve bu da mental enerjilerini restore etmelerini sağladı. Aynı şekilde, doğa manzarasına bakmak stresten uzaklaşmayı da sağladığından öğrencilerin performanslarında %13 gibi kayda değer bir artış sağlandı.

 




Kaynak: University of Illinois at Urbana-Champaign. (2016, January 22). A green view through a classroom window can improve students’ performance. ScienceDaily. Retrieved January 30, 2016 from www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160122170932.htm




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir