Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
İnsan vokal gelişimi, bebek ağlamasından gelişmiş yetişkin seslerine geçişi, iki paralel ve birbiri ile etkileşim halinde gerçekleşen aşamadan oluşmaktadır. Birincisi, ses telleri olgunlaştıkça seslerin doğal kategorilerinde gerçekleşen değişimler; ikincisi de ebeveynlerin vokalizasyonu ile ona uygun şekilde ve belirleyici özelliklerini tanınarak bebek sesinin büyüme aşamasında modifiye edilmesidir.

Bilim insanları; insanların anne ve babalarını taklit ederek konuşmayı öğrenen tek primat olduklarını düşünüyorlardı. Ancak marmoset (ipek maymunu) maymunları bizlerin öğrenilmiş iletişimde tek olmadığımızı gösterdi.
İnce tüylü küçük marmosetler büyüyor ve bu sırada ebeveynlerinden 'phees' adı verilen yetişkin seslerini - bebekleri ağladığında yetişkinlerin çıkardığı phees'leri - çıkarmayı öğreniyor.

Fiziksel büyüme süreci de bebeğinkinden ebeveynin çağrılarına geçişe yardımcı oluyor, ancak bebek ve ebeveyn sesleri arasındaki fark  o kadar sert ki; bilimciler bu farkın yalnızca fiziksel büyümeden kaynaklandığını ve yetişkin sesinin böyle oluştuğunu düşünmüyorlar.

Science dergisinde yayımlanan çalışmada, insanlara çok benzer şekilde bebek marmosetlerin ebeveynlerini dinleyerek ve taklit ederek öğrendikleri açıklandı.





Referans : Science Magazine, The developmental dynamics of marmoset monkey vocal production, www.sciencemag.org/content/349/6249/734


Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir