Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
İnsanlar da dahil olmak üzere birçok türde sosyal izolasyon, azalmış yaşam süresiyle ilişkilendirilmektedir. İzolasyon terminolojisi yalnız kalma veya yalnızlaşma olarak tanımlanabilir. Ancak bu yalnız kalma fenomeni, tek başına hayatta kalabilme, yaşamını sürdürebilme yeteneği olarak yorumlanabileceği gibi, insanlarda da ortaya çıkan toplum veya gruptan soyutlanma ile de ilişkilendirilebilir.

Porto Riko’nun Cayo Santiago saha istasyonundaki 429 yetişkin rhesus makağıyla yapılan çalışma, bazı makakların yaşamlarında daha uzun süre boyunca sosyal anlamda tek başına kaldığını gösteriyor; bu da izolasyonlarının veya yalnızlaşmalarının, zaman içinde süregelen bir karakter özelliği ya da diğer bireysel özelliklerinden kaynaklandığını düşündürüyor.

Araştırmacılar bunun sebebinin, makakların genetik özellikleri ile beraber yaş, cinsiyet veya aile büyüklüğü gibi diğer faktörler olduğunu düşünüyor. Çalışma ekibinde yer alan, University of Exeter’den Dr. Lauren Brent, sosyal izolasyonun anlaşılmasının son derece önemli olduğunu ve makaklarla çalışmanın insan davranışları hakkında da önemli derecede gerçekçi ve tutarlı ipuçları verebileceğini belirtiyor.

İzolasyon, insanlar arasındaki en yeni salgın olarak değerlendirilirken, bu araştırmada ise izolasyonun günde 15 sigara içmek kadar zarar verici olduğunu öne sürülüyor. Araştırmacılar, toplumsal bütünleşmenin yararlarına rağmen, neden bazı bireylerin sosyal olarak kendilerini izole etmeye yatkın olduklarını anlamaya çalışıyor.

Yapılan çalışmada, makakların diğer makakları tımarladığı ve onlar tarafından tımarlandığı toplam süreleri ölçülüyor. Tımarlamak ise bu türler için temel bir sosyal davranış. Birlikte hareket etme, içinde bulundukları grup, kabile veya topluluğun genel sağlığını korumak gibi etkileri dolayısıyla tımarlama, primat hayatında önemli bir yer tutuyor.

İzolasyonda rol oynayan faktörler yaş, cinsiyet, grup büyüklüğü ve makağın ne kadar süre sosyal grubun üyesi olduğu şeklinde ortaya çıkıyor. Ancak, hayvanın annesinin özellikleri bunda rol oynamıyor, bu da izolasyonun anneden öğrenilmediği öne sürülüyor.

Araştırmacılar, izolasyonun kısmen doğal seçilim yoluyla sağlandığı yani evrimsel avantajları olabileceği üzerinde duruyor. İlgili araştırmada bu detaylı incelenmiyor; ancak izolasyonun olası yararları daha düşük hastalık ve çatışma riski olabilir.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir