Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Herhangi bir insan Mars'taki kayalarda, Ay yüzeyinde ya da gökyüzündeki bulutlarda insan yüzü silüeti görebilir. Gerçek şu ki; olmayan yüzleri görmek oldukça yaygın bir durum ve bazı insanlar bu fenomeni diğerlerine kıyasla görmeye daha yatkın durumdadırlar. Temmuz ayında Paris'teki 19. Association for the Scientific Study of Consciousness'ın toplantısında sunulan yeni bir araştırma; kişiliğimizin, cinsiyetimizin ve duygusal durum halimizin; baktığımız nesnelerde insan yüzü görme ve diğer anlamlı şeyler oluşturma eğilimimizi etkilediğini ileri sürüyor.

Sanrı olarak adlandırılan bu fenomen, beynimizin nasıl çalıştığının bir sonucu olarak oluşur. Beynimizin sağ fuziform yüz bölgesi isimli bir bölgesi, yüzleri işlemeden sorumludur ve kişi, yüz örgüleri gördüğünde aktiflik gösterir. Bu evrensel deneyim sayısız ilginç fotoğrafın çekilebilmesine ve devasa fiyatlarla satılmasına sebep olmuştur.

Tokyo'daki NNT Communication Science Laboratory 'den Dr. Norimichi Kitagawa öncülüğündeki bir araştırma ekibi; insanın kişilik özelliklerinin ve duygusal seviyesinin sanrı deneyimlerini etkileyip etkilemeyeceğini test etmek için bir deney tasarladılar ve sanrı oluşturan görüntülerin karakteristiğinin insanların kişiliği ve duygusal seviyesiyle belirlenebileceğini ortaya koydular.

Araştırma kapsamında, 5 önemli kişilik özelliklerini ve duygusal durum halini ölçmek için tasarlanmış iki ayrı ölçek (burada ve burada) kullanarak 166 sağlıklı lisans öğrencisinden veriler toplandı. Katılımcılara rastgele noktalardan oluşmuş aynı örgünün olduğu görüntüler gösterilmiş ve katılımcılardan görselde gördükleri şekli belirtmeleri ve bir kalem ile görsel üzerinde çizmeleri istendi.

Deney sonucunda, katılımcıların bazılarının diğerlerine kıyasla rastgele noktalardan oluşmuş görselde anlamlı şekiller --yalnızca insan yüzleri değil, hayvanları ve bitkileri de içeren-- görme eğiliminin daha fazla olduğu ve bu eğilimin belirli kişilik özellikleri ve duygusal durum hali ile ilişkili olduğu görüldü.

insan-yuzu-gorme-egilimi-3-bilimfilicom weegeebored, Flickr aracılığıyla


Daha düşük seviyede bir olumsuz duygu durum haline sahip olduklarını belirten kişilerin genel olarak daha yüksek bir nevrotik skora sahip oldukları ve daha fazla sanrı görme eğiliminde oldukları görüldü. Ayrıca araştırmacılar, kadınların erkeklere göre sanrı görmeye daha yatkın oldukları bulgusuna ulaştılar. 

Neden bazı kişilik özelliklerinin insanları sanrı görmeye daha yatkın hale getirdiği tam olarak bilinmiyor, ancak araştırmacılar; kadınların sanrı görmeye daha yatkın olmalarının ardında evrimsel bir avantajın olabileceğini ileri sürüyorlar. Çünkü kadınlar, fiziksel anlamda erkeklere kıyasla daha zayıf durumdadırlar ve bu da kadınları herhangi bir anlamsız durumdan anlamlı uyaranlar algılamaya daha yatkın hale sokmuş, böylece de bir ormandaki avcıyı belirleme noktasında daha hassas kılmıştır.

Nevrotik insanların duygusal durumları diğerlerine kıyasla daha inişli-çıkışlı şekildedir. Ve bu durum; onları aslında olmayan anlamlı örgüleri görmeye daha yatkın hale sokabilir. Tıpkı, bazı duygu durum hallerinin bazı örgüleri görme eğilimini artırabileceği gibi. Kitagawa; olumlu düşünmenin yatacılığı geliştirdiğini düşündüğümüzü, böylece de, yüksek seviyede olumlu duygu durum skoruna sahip insanların noktalardan oluşan görsellerde anlamlı bütünler oluşturmalarının daha olası olduğunu söylüyor.




Kaynak: Moheb Costandi, "Some People Are More Likely to See Faces in Things." https://www.braindecoder.com/everyone-may-see-faces-in-unusual-places-but-some-people-are-more-like-1251574175.html



Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir