Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Bağışıklık hücreleri, enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudumuzun koruma ve onarım mekanizmasında önemli bir role sahiptir. Bugüne kadar, bu hücrelerin vücuttaki yaralı ya da hasar görmüş bölgeleri nasıl saptadığı bir gizem olarak duruyordu. Ancak University of Bristol ve University of Sheffield ‘den araştırmacılar yeni yaptıkları ortak bir araştırma ile bağışıklık hücrelerini hücre onarımında nelerin harekete geçirdiğini tanımladılar.

Current Biology’de yayımlanan çalışma bulgularının; bilimcilere, hücre onarım sürecini kontrol edebilen terapiler dizayn etmelerinde ya da tümörler gibi yıkım ve hasar oluşturan bölgelerden bağışıklık hücrelerini uzaklaştırmada ve bu hücreleri ihtiyaç duyulan bölgelere yönlendirebilmede yardımcı olacağı ümit ediliyor.

Geçmişte yapılan çalışmalar; hasarlı bölgede bağışıklık hücrelerinin bölgeye taşınması için üretilen ilk sinyalin hidrojen peroksit (H2O2) olduğunu bulmuşlardı. Fakat yine de, bağışıklık hücrelerinin bu kimyasalı nasıl saptadıkları belirsizdi.

University of Bristol’den Profesör Wİll Wood öncülüğündeki çalışmada, araştırma ekibi hemen herkesin bildiği meyve sineklerini (Drosophila melanogaster) ve hızlandırılmış çekim yapabilen mikroskop tekniğini kullanarak süreç üzerinde çalışabildi ve bağışıklık hücrelerinin sindirme, enkazı çözme, patojenleri ortadan kaldırma gibi işlemleri yaptığı hasarlı bölgeye taşınmasına neyin sebep olduğunu tanımladılar.

Bağışıklık hücrelerinde hasarlı bölgedeki hidrojen peroksitin neden olmasıyla oluşan sinyalin parçalara ayrılmasının ardından, ekip; bunun omurgalılarda adaptif bağışıklık tepkisinde kullanılan oldukça iyi organize olmuş bağışıklık sinyali örgüsünde yer aldığı sonucuna ulaştı. Elde edilen bulgular; adaptif bağışıklık sinyal örgüsünün, omurgalılarda “kendinden olanı” “kendinden olmayandan” ayırt etmede önemli olan evrimleşmiş bir tepki olduğu sonucunu ortaya koyuyor.

Gelişim Biyologu olan Profesör Will Wood:

“Yangı hali enfeksiyonu engellemede kritik olurken, bağışıklık hücrelerinin aşırı tepkisi; geniş ölçüde değişiklik gösteren hastalıklara ve otoimmünite (kendi dokularındaki antijenlere karşı antikor oluşması) içeren durumlara, damar sertliğine, kansere ya da kronik yangılara sebep olabilir ya da daha da kötü hale getirebilir” diyor.

Araştırmanın, bağışıklık hücrelerinin davranışını manipüle etmeye aracılık eden özgün noktaları keşfedebilmelerine olanak sunarak insan sağlığını geliştirmede kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Prof. Wood:

“Bu araştırma, bizim bağışıklık hücrelerini hasarlı (tümörlü) bölgelerden uzak tutarak onları ihtiyaç duyulan bölgelere yönlendirebilmemizi mümkün kılacak yeni terapiler geliştirmemize olanak sunuyor” diyor.




Araştırma Referansı: Will Wood et al. Draper/CED-1 mediates an ancient damage response to control inflammatory blood cell migration in vivo. Current Biology, May 2015 DOI: 10.1016/j.cub.2015.04.037
Kaynak: University of Bristol, “Scientists discover key to what causes immune cell migration to wounds“, http://www.bristol.ac.uk/news/2015/may/immune-cell.html
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir