Post Author Avatar
Dilara Gostolüpçe
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen
European League Against Rheumatism Yıllık Kongresi’nde (EULAR 2015) sunulan bir araştırmanın sonuçlarına göre diclofenac, naproxen ve etoricoxib gibi etken maddeler hafif derecede kas-iskelet sistemi ağrısı olan kadınlarda ovulasyonu (yumurtlama) ciddi şekilde engelliyor. NSAİİ’leri (Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar) kullanan kadınların, kontrol grubunun yüzde 100’üne kıyasla yalnızca yüzde 6.3’ü (diclofenac), yüzde 25’i (naproxen) ve yüzde 27.3’ü (etoricoxib) ovulasyona uğradı.

Bu bulgular, kolayca temin edilen non-steroidal anti-inflamasyon ilaçlarının (NSAİİ’ler) doğurganlık üzerinde zararlı etkileri olabileceğini ve çocuk sahibi olmak isteyen kadınların bu ilaçları dikkatlice kullanması gerektiğini öne sürüyor. Irak’taki Bağdat Üniversitesi Romatoloji Bölümü’nden araştırmacı Profesör Sami Salman, “Tedavi başladıktan on gün sonra tüm tedavi gruplarında, ovulasyon için gerekli olan progesteron hormonu seviyesinde ciddi bir düşüş ve hastaların üçte birinde fonksiyonel kistler gözlemledik” diyor. "Bu bulgular, bakkallarda bile satılan ağrı kesici ilaçların kısa süreli kullanımının bile bir kadının çocuk doğurabilmesinde ciddi etkileri olabileceğini gösteriyor. Düzenli olarak bu ilaçları kullanan ve etkilerinin boyutundan haberdar olmayan romatizmal bozukluklara sahip olan hastalarla iletişime geçilerek hastalara bu bulgulardan bahsedilmeli.”

NSAİİ’ler dünya çapında en yaygın şekilde kullanılan ilaçlardandır ve her gün 30 milyondan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. Reçetesiz satılabilen NSAİİ’ler çoğunlukla ağrı, ateş ve inflamasyonu tedavi etmek için kullanılır ki tüm bu semptomlar romatizmal durumlarda hep birlikte görülür.
Bu araştırmaya, doğurganlık yaşında olan ve bel ağrısı olan otuz dokuz kadın katıldı ve katılımcılar diclofenac (günde 100 mg), naproxen (günde iki kez 500’er mg) ve etoricoxib (günde 90 mg) ya da plasebo kullandılar. Tedavi menstrüel döngünün onuncu gününden başlanarak on gün boyunca uygulandı; kan örneği alınarak hormonsal analiz (progesteron seviyesi) yapıldı ve ultrasonografi ile folikül çapı ölçüldü. NSAİİ tedavi periyodunun sonunda, baskın folikül diclofenac kullananların yüzde 75’inde, naproxen kullananların yüzde 25’inde ve etoricoxib kullananların yüzde 33’ünde parçalanmadan kaldı. Ovulasyonun gerçekleşmesi için baskın folikülün parçalanması ve daha sonradan oositin (döllenmemiş yumurta) salınması gereklidir.
Profesör Sami Salman, “Bu bulgular NSAİİ’lerin doğurganlık üzerindeki zararlı etkilerinin altını çiziyor ve bulgular bugün kullanımda olan doğum kontrol yöntemlerinden daha güvenli bir doğum kontrol metodu araştırmasının önünü açabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Avrupa Romatizmayla Savaş Derneği
İçeriğinde steroid olmayan ateş, ağrı ve iltihap azaltıcı ilaçlar
Yumurtlama nedeniyle meydana gelen kistler




Kaynak: Science Daily “Non-steroidal anti-inflammatory drugs inhibit ovulation after just 10 days" <http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150611082124.htm>


Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir