Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Brezilya Lapa do Santo'da bir taş barınakta, 9,000 yıllık insan dekapitasyonu (boynunu vurmak , öldürmek, baş kesmek) vakasının kalıntıları keşfedildi. Geçtiğimiz haftalarda  PLOS ONE dergisinde yayımlanan bu ezborbozan araştırma Almanya'da bulunan Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü (Institute for Evolutionary Anthropology) araştırmacılarından André Strauss önderliğinde bir inceleme ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Lapa do Santo adı ile bilinen arkeolojik kazı ve araştırma alanı, Brezilya'nın Güneydoğu sahil şeridinin iç kısımlarında bulunuyorve 12.000 yıl öncesine kadar ulaşan insan yerleşimine dair izler ve kanıtlar barındırıyor.

9000-yillik-insan-öldürme-ritueli-bilimfilicom Belli bir ritüele göre öldürülüp, gömüldüğü düşünülen insan iskeleti kalıntıları - Lapa do Santo Belli bir ritüele göre öldürülüp, gömüldüğü düşünülen insan iskeleti kalıntıları - Lapa do Santo


Aynı bölgede 2007 yılında araştırmacılar gömülü bir vücuttan -Burial 26 (Gömü 26) olarak biliniyor -  çene kemiği, kafatası, boyun omurlarından 6 parça ve iki adet bütün el olmak üzere parçalar ve fragmanlar keşfetmişlerdi. Kütle spektrometri yöntemi ile bu parçaların yaklaşık 9000 yıl öncesine ait oldukları keşfedilmişti. Araştırmacılar, vücuttan ayrılmış ellerin, kafatasının yüz bölümü üzerinde yan yana ve birbirlerine zıt yönlere bakacak şekilde yerleştirildiğini fark ettiler. Bununla birlikte çene kemiği üzerinde ve altıncı boyun omuru üzerinde 'V' şeklinde kesik izleri tespit edildi.

9000-yillik-insan-öldürme-ritueli11-bilimfilicom Soldan Sağa - Gömünün yerin 55 cm altında bulunduğu, kafatası üzerinde ellerin konumlandırılması, dil kemiği (hyoid bone) eksikliği - enine kesme işlemi ile alındığı tahmin ediliyor - , C6 (altıncı servikal omur - boyun omuru-) ve çene kemiği üzerindeki kesik noktalar ve Atlas'ın vücut ekseni ile 42 derecelik açı yapacak şekilde yapıştırıldığı şematik olarak gösterilmiş Soldan Sağa - Gömünün yerin 55 cm altında bulunduğu, kafatası üzerinde ellerin konumlandırılması, dil kemiği (hyoid bone) eksikliği - enine kesme işlemi ile alındığı tahmin ediliyor - , C6 (altıncı servikal omur - boyun omuru-) ve çene kemiği üzerindeki kesik noktalar ve Atlas'ın vücut ekseni ile 42 derecelik açı yapacak şekilde yapıştırıldığı şematik olarak gösterilmiş


Lapa do Santo'daki diğer örneklerle Burial 26'nın stronsiyum izotopları yönünden karşılaştırılması,  Burial 26'nın yöre halkından birisi olduğu sonucunu ortaya koydu. Kalıntıların sunuluş ve gömülme şekli ise araştırmacıların bu işlemin ritüelize edilmiş bir dekapitasyon ve gömme işlemi olduğunu düşünmelerine neden oldu.

Eğer durum gerçekten böyle ise, bu kalıntılar bize o dönem Amerika'da yaşamakta olan avcı ve toplayıcı toplumların karmaşık ölüm, öldürme ve gömme ritüellerine sahip olduğunu gösterir. Yeni Dünya'nın bilinen en eski dekapitasyon vakası olarak kendisine yer edinen buluş, araştırmacı bilim yazarlarını bu pratiğin daha önceki ve Dünya'nın farklı yerlerinde keşfedilmiş örneklerini tekrar düşünmeye ve değerlendirmeye itecektir. Böylelikle bu sosyal davranışın kökeni, nereden çıktığı ve coğrafi olarak dağılımı da daha iyi anlaşılabilecek.

9000-yillik-insan-öldürme-ritueli1-bilimfilicom




Referans : André Strauss, Rodrigo Elias Oliveira, Danilo V. Bernardo, Domingo C. Salazar-García, Sahra Talamo, Klervia Jaouen, Mark Hubbe, Sue Black, Caroline Wilkinson, Michael Phillip Richards, Astolfo G. M. Araujo, Renato Kipnis, Walter Alves Neves. The Oldest Case of Decapitation in the New World (Lapa do Santo, East-Central Brazil). PLOS ONE, 2015; 10 (9): e0137456 DOI: 10.1371/journal.pone.0137456


Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir