Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Her yıl bilim insanları ormanlara, çöllere ve müze koleksiyonlarına hayvanları incelemek için gidiyorlar. Eğer şanslılarsa da, yeni türleri keşfedebiliyorlar.

Örneğin, 2015 yılında bilim insanları, Avustralya kıyılarında kırmızı bir deniz ejderi türünü, Galápagos Adaları’nda dev bir kaplumbağa türünü ve Çin’de 30 ayaklı antik bir solucan türünü tanımladılar. Henüz yeni bulunan bu türler tam olarak deşifre edilemediğinden de kirlilikten, doğal yaşam alanı kaybından ve istilacı türlerden korunmaları gerekiyor. Özellikle de Dünya altıncı büyük kitlesel yok oluş evresine girmişken…

Bunlar olduğu sırada, bilim insanları bu yeni türler hakkında yeni şeyler öğrenmekle, ve bu canlıların yeni materyallere, robotlara ve ilaçlara ilham verip veremeyeceğini çözümlemekle meşguller. Bu yazıda, 2015 yılında tanımlanan, yaşayan ve soyu tükenmiş, 10 ilginç canlıyı inceleyeceğiz.

1. Aksıran Maymunlar (Rhinopithecus) 


aksiran-maymun-750x375

Bu canlının lakabı size ilginç gelmiş olabilir. Fakat bu canlı takma adını, yağmurlu günlerde yağmur suyunu toplayan kalkık burnundan alıyor. Bu alışılmadık siyah-beyaz maymun, Myanmar’ın kuzey bölgelerinde ve Himalayalar’ın doğusunda yaşıyor. Araştırmacılara göre, 7 milyon yıldır yeryüzünde yaşamını sürdüren bu canlıdan Dünya’da yalnızca, yaklaşık olarak 400 adet kaldı.

Yağmurlu havalarda da, bu canlının aksırmalarının sesleri net bir şekilde duyulabiliyor. Yerel halka göre, bu sesleri takip ederek rahatlıkla aksıran maymunları bulabilirsiniz. Bu canlı ayrıca yağmurlu havalarda kafasını dizlerinin arasına kıvırarak, burnunun arasına su girmesini engellemeye çalışıyor.

Bu canlının keşfedildiği, ilk olarak 2010 yılında duyurulmuştu. Fakat, 2009 ile 2014 yılları arasında bu canlının 211 yeni türünün keşfedildiği, 2015 WWF raporunda duyuruldu.

2. Dünya’daki En Küçük Salyangoz


dunyanin-en-kucuk-salyangozu

Çin’de keşfedilen küçük bir salyangoz türü olan Acmella nana; parlak, yarı saydam beyaz kabuğu ve yaklaşık 0.7 milimetre boyu ile Dünya üzerindeki en küçük salyangoz ünvanını aldı.

Tropik adalarda, kireçtaşı tepelerde yaşayan bu canlının, çıplak gözle görülebilmesi neredeyse imkansız. Bu sebeple, bilim insanları, bu canlıyı gözlemleyebilmek için tropik yağmur ormanlarından topladıkları toprak örneklerini mikroskop ile inceliyorlar.

Bu küçük salyangoz, ıslak kireçtaşı üzerinde yetişmiş bakteri ve mantarlar ile besleniyor.

3. Dev Kuşlar


dev-kus-750x375

3 metre boyunda, avlarını kanca benzeri gagası ile yakalayan korkusuz bir kuş hayal edin. 50 milyon yıl önce ortaya çıktığı düşünülen bu dev kuşların en son 1.8 milyon yıl önce görüldüğü düşünülüyor.

2015 yılı nisan ayında keşfedildiği duyurulan bu canlı (Llallawavis scagliai) Arjantin’in batı kıyılarında yaşıyordu. Bu canlıya ait en detaylı fosil kaydı ise 3.5 milyon yıllık ve kemiklerinin %90’ını içeriyor. Bu canlının gökyüzünden avlayacağı canlının ayak sesleri gibi düşük frekanslı sesleri duyup, avlayabildiği belirtiliyor.

4. Ruh Emici Yaban Arası


ruh-emici-yaban-arisi-750x375

Ampulex dementor olarak adlandırılan bu canlı lakabını, Harry Potter kitaplarındaki insanların mutlu düşünceleri ve ruhları ile beslenen yaratıklardan alıyor. Çünkü, bu canlının hamamböceklerini yemek için kullandığı korkutucu bir yöntemi var. Avını karın bölgesinden zehirleyen bu yaban arısı, onu hareketsizleştiriyor. Fakat bu zehir, avı öldürmüyor. Yani, bu canlı avını öldürmeden, canlıyken yemeyi tercih ediyor.

5. Dört Ayaklı Yılan


4-ayakli-yilan

Modern yılanlar, gövdeleri üzerinde sürünerek hareket ederler. Fakat, 120 milyon yıl önce şimdiki yılanların atalarının 4 ayakları ve her ayaklarında 5’er parmakları vardı. 

6. Domuz Burunlu, Vampir Dişli Fare


domuz-burunlu-vampir-disli-fare

Başlığından da anlayabileceğiniz gibi bu farelerin (Hyorhinomys stuempkei), domuza benzeyen burunları ve vampirleri kıskandıracak dişleri var. 20 milimetre uzunluğunda dişlere sahip olan ve Endonezya'nın adası olan Sulawesi'de yaşayan bu canlı, toprak solucanları ve larvalarla besleniyor.

7. T-Rex'in Otobur Dinozor Eşi


trexinotobourdinozoreşi-bilimfilicom-750x350

Chilesaurus diegosuarezi adı verilen bu yeni dinozor türü 145 milyon yıl önce yaşamını sürdürüyordu. Bu dinozorun özelliklerinin çoğu T-Rex'e benziyor fakat bir farkla- bu yeni dinozor türü etçil değil, otçul.

8.Devasa Deniz Akrebi


devasa-deniz-akrebi

Adından da anlaşılabileceği gibi devasa boyutlarda olan bu canlı (Pentecopterus decorahensis), midye gibi çift kabuklu canlılarla ve yumuşak yılan balığı benzeri canlılarla beslenmeyi seviyordu. Yaklaşık 460 milyon yıl önce yaşayan bu canlı, yaklaşık olarak modern bir insan boyutundaydı.

P. decorahensis antik bir eklembacaklı ve atnalı yengeci ile örümceğimsilerin yakın akrabası.

9. Skeletorus ve Sparklemuffin


tavuskusu-orumcekler

Bu iki canlı, doğanın görsel sanatının bir örneği: Skeletorus ve Sparklemuffin. Bu iki tavuskuşu örümceği, adlarını parlak renklerinden ve dansa benzeyen flört ritüellerinden alıyorlar.

Skeletorus (Maratus sceletus), siyah ve beyaz işaretleri ile karikatür bir iskelete benzerken(sağda); Sparklemuffin (Maratus jactatus) kırmızı ve mavi renklere sahip(solda). Bu iki örümceğin de bulunduğu yer Avustralya.

10. Hipopotam Boyutunda Vakumlu Temizleyici


hipopotam-vakum-temizleyici

Bu canlının lakabı size biraz garip gelmiş olabilir. Fakat, hakkını tam anlamıyla verdiğini söyleyebiliriz. Yaklaşık 23 milyon yıl önce yaşayan hipopotam boyutundaki bu canlı (Ounalashkastylus tomidai), sahillerdeki deniz yosunlarını ve deniz çayırını içerisine vakum gibi çekerek besleniyordu.

 




Kaynak: Laura Geggel (December 23, 2015)  ''The 10 Strangest Animal Discoveries of 2015''  LiveScience, Retrieved on 25 December 2015 from http://www.livescience.com/53155-strangest-animal-species-of-2015.html




 

 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir