Post Author Avatar
Melis Soyumgürbüz
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, son on yıldır endüstriyel robotların sayısının %72 artması insanlara işlerini kaybedeceklerini düşündürüyor. Sektördeki giderek artan yatırımlar, bu durumu daha da kötüleştirebilir gibi gözüküyor. Amerika aliyeerrill Lynch Bankası’nın raporuna göre, robot devriminin emek piyasasında çok büyük bir potansiyel etkisi mevcut.

Rapor, robotik gelişmelerin yaratıcı yıkıma (creative disruption) yol açtığını iddia ediyor. Bu yıkım, verimliliği arttırıp maliyetleri düşürerek yarattığı fayda emek piyasasında yıkıma yol açmaktadır. Fazla sayıda işçi, işlerini kaybetme durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Örnek olarak, San Francisco’da kurulan bir girişim, tam otomatik bir hamburger çevirme makinesi üretti. Bu makine, sektörü fast food restoranlarda işçi yerine makine bulundurmaya yöneltecek gibi görünüyor. Yine yakın zamanda, Birleşik Arap Emirlikleri’nde, “tamamen akıllı robot" olarak tanıtımı yapılan polis memurları için “daha fazla kişi işe almadan daha iyi hizmet” sloganı kullanıldı.

Bu durum hala gerçeklikten çok bilimkurgu gibi görünse de, rapor bu gibi yeniliklerin sadece ihtimal olmanın ötesinde olduğunu, hatta önümüzdeki beş yıl içerisinde robotik piyasanın genişliğinin üç kat artacağını ön görüyor. Yani; yapay zeka, makinelerin otomatik olarak öğrenebilmesi ve doğal kullanıcı arayüzleri (ses tanıma gibi) gibi özelliklerin kombinasyonu, birçok işin bilgisini makinelere yükleyecek ve eskiden imkansız gibi görünen birçok işi makineler yapacak.

Google’ın yapay zeka müdürlerinden Ray Kurzweil’a göre, bu durum çok yakın bir zamanda kendisinin “tekillik” (“Singularity”) dediği duruma yol açabilir. Tekillik kuramı, duygulu makinelerin, en zeki varlık ünvanını insanların elinden alabileceğini iddia ediyor.

En başta bahsettiğimiz, Google mühendisleri kadar kötümser olmayan ancak benzer endişeleri ve uyarıları barındıran Merrill Lynch raporu, otomatik işgücünü yükselişinin sosyal ve ekonomik eşitsizliğe yol açarak, servetin sadece iş sahiplerinde yoğunlaşacağını savunuyor. Bu durum, “kazanan hepsini alır” zihniyeti ve “tekelci” sonuçlarıyla (“winner-takes-all and monopolistic outcomes”) teknolojik patent sahiplerinin büyük miktarlarda zenginlik elde etmesine sebep olurken, vasıfsız işçiler için de yeni mücadelelere yol açacak.

Ancak, Merrill Lynch raporu da geçmişte birçok kez gündeme gelen bazı korkuları tekrarlıyor. Tıpkı tarımsal üretimdeki teknolojilerin, tarım işçilerinin çalışma saatlerini azalttığı gibi, şimdiye kadar hiç kitlesel işsizliğe neden olmamış teknoloji, bugün artık tüm dünyada iş piyasasında büyük değişiklere yol açabilir.

Sonuçlar emek piyasası için olumsuz gibi görünse de, yeni robot teknolojilerinin tüm yaşamı ve iş hayatını derinden etkileyeceği kuşkusuz. Bunların emek piyasasını da kendi içinde dönüştürerek bir krizi engellemesini umuyoruz.




Kaynak: “Report Finds Rise Of Artificial Intelligence Could Spark Mass Unemployment And Inequality,” http://www.iflscience.com/technology/artificial-intelligence-could-cause-mass-unemployment-and-inequality

Merrill Lynch Report: http://www.bofaml.com/content/dam/boamlimages/documents/articles/D3_006/11511357.pdf




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir