Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Volkanik patlamalar aslında oldukça paradoksal olaylardır. Bu patlamalar hem her şeyi yok etme eğilimindelerken, hem de külleri oturduğu zaman lavların sıcaklığından yok olmayan arkeolojik kalıntıları korumada çok iyidirler.

Pompeii ve Herculaneum bu konuda oldukça güzel örnekler olabilir. Fakat üç isimli bir dergi olan Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology'de yayımlanan yeni bir araştırmada da belirtildiği gibi, ayak izleri de volkanlar sayesinde zamanda kalıcı olabilirler.

Tanzanya'da bir volkanın yakınlarında, 400'den fazla antik ayak izi keşfedildi. Bilim insanlarının karbon-14 tarihleme yöntemi ile yaptıkları çalışmaya göre, bu ayak izleri 5.800 ila 19.100 yıllık.

5.800 yıl öncesi, tarımın geliştiği ve organize insan medeniyetlerinin dünyanın genelinde görülmeye başlandığı zamanla yaklaşık olarak örtüşüyor. 19.100 öncesi de bu ayak izlerinin sahibi insanları, son buzul maksimum döneme yerleştiriyor.

Bölgedeki ayak izleri, bir zamanlar, kalabalık bir insan grubunun bu bölgeden geçtiğini ve güneybatıya yönünde bilinmeyen bir hedefe doğru göç ettiklerini gösteriyor. Bulgulara göre, bu izleri oluşturan Homo sapienslerin bazıları tempolu yürüyerek bazıları da yavaş koşu yaparak göç ediyorladı.

Birbirlerine çok yakın küçük ayak izi grupları da, kadınların ve çocukların birlikte yürüdüklerini gösteriyor. Ayrıca uzun boylu bir insanın da oldukça garip bir şekilde yürüdüğü anlaşılıyor, araştırmacılar bu insanın ayak başparmağının kırılmış olabileceğini düşünüyorlar.

Ayak izlerinin oluşmasını sağlayan bu küllü balçığın, Ol Doinyo Lengai volkanından geldiğinin bulgularına ulaşıldı.

Yerel Masai dilinde anlamı ''Tanrı Dağı'' olan bu dağın altında, Afrika kıtası ayrılıyor ve ciddi miktarlarda magmanın yeryüzüne çıkmasına sebep oluyor. Ol Doinyo Lengai siyah ve karbon zengini bir tip magmayı püskürtüyor. Bu magma, sudan çok daha akışkan. Aşağıda bu siyah lavın akışını izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=qputaVyn7TE

Afrika'da volkan kalıntıları içerisinde keşfedilen antik insanların ayak izleri ile insanlığın Ay yüzeyine bıraktığı ayak izlerini birlikte düşününce, modern insanın Dünya üzerinde bulunduğu süreye göre görece kısa kalan yaklaşık 20.000 yıllık süreç içerisinde insanlığın kaydettiği gelişim net bir şekilde görülebiliyor.




Kaynak: Hundreds Of Ancient Human Footprints Found In 19,000-Year-Old Volcanic Ash, IFLScience




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir