Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör

Yapılan araştırmalara göre, günümüz insanı gereksinim duyduğundan çok daha fazla tuz tüketiyor. Norveç'te çalışan araştırmacılar bu konuya çözüm sunmak ve halk sağlığına olumlu katkıda bulunmak amacıyla, tuz tüketimini azaltabilecek yollar bulmaya yaklaşıyor. Odaklandıkları olasılıklardan biri deniz yosunu ya da diğer adıyla kahverengi tuzlu su algi. Bu canlı, doğal olarak tuzlu bir tada sahip ve çok sayıda mineral içeriyor. Peki başka bir malzeme tuzun yerini ne ölçüde alabilir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tuz, yaşam süresini kısaltan besinler listesinin üst sıralarına yerleştiriliyor. Elbette tuz, yani sodyum klorid bedenimizin gereksindiği besin maddelerinden biri. Ancak yüksek oranda sodyum alımı, yüksek kan basıncı (hipertansiyon) açısından başlıca risk etkeni olarak nitelendiriliyor. Yüksek tansiyon, her türlü kalp rahatsızlığına davetiye çıkarıyor.

SALTO Projesi Sürüyor

Konu ile ilgili Norveç'te yapılan çalışmalardan birinde, araştırmacılar yaygın tüketilen üç yiyeceği daha az tuz kullanarak üretmek için gıda endüstrisi ile ortak çalışma yapıyor. SALTO adı verilen bu proje kapsamında ekmek, peynir ve sosis üretimi için lezzetten, raf ömründen ve kaliteden ödün vermeden tuz oranını azaltacak yollar deneniyor.

Üç yıl sürmesi planlanan projede yarı yola gelindi. Katılımcılar hedeflerinin oldukça yüksek olduğunu belirtiyor: Söz konusu üç yiyecek türündeki sodyum içeriğini %30-40 kadar düşürmek. "Tuzu bu oranda eksiltirken, yerine bir şeyler koymamız gerek," diyor ekipten Kirsti Greiff.

Greiff potasyum tuzlarının, besinlerin lif içeriği üzerindeki etkisini sınadığını belirtiyor. "Her yiyecek için en uygun olacak alternatifleri bulmamız gerek. Bazıları bir gıda için iyi olurken, bir başkası için olmayabilir. Her birinin farklı sıkıntıları var. Henüz hangi alternatiflerin hangileri için en iyisi olduğunu netleştirmedik," diye ekliyor.

İşlenmiş Gıdalar İçin Yosun Kullanılabilir

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir başka projede ortaklaşa çalışan farklı ülke araştırmacıları da, tuzlu su alginin tuz yerine kullanılıp kullanılamayacağını araştırdı. Bu yosunun doğal tadı tuzlu ve içinde potasyum ile magnezyum gibi elementler bulunuyor.

Yosun üzerinde çalışan ekip, bitkiyi kaynattı, beyazlattı ve kuruttu. Yaptıkları testler sonucunda bu şekliyle yosunun endüstriyel işlenmiş gıdalarda tuzun yerine kullanılabileceğini, ancak her durumda tuzun yerini tam anlamıyla alabileceğinin söylenemeyeceğini ortaya koydular.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir