Post Author Avatar
Erhan Güven
Sağlık Bakanlığı - Yazar
Protez Teknolojisinde Devre Tamamlandı – Teknolojiyi Hissedin

Sovyet Rusya'nın 1957'de Sputnik'i yörüngeye oturtmasına “içerleyen” ve kendi deyimleriyle “teknolojik sürprizlere şaşıran değil onları yaratan olmak” için çalışmaya başlayan Amerika Birleşik Devletleri'nin bir ordu kuruluşu olan DARPA (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı), hem tıp, hem de mühendislik alanlarında ses getirecek bir yeniliğe imza attı.

On yıldan uzun bir süre önce geçirdiği omurilik yaralanmasına bağlı olarak felç kalan 28 yaşındaki bir hastanın, beyne doğrudan bağlanan protez bir el sayesinde ilk kez “hissettiği”, daha da ötesinde hangi mekanik parmağına dokunulduğunu %100'e yakın bir başarıyla ayırt ettiği DARPA yetkilileri tarafından St.Louis'de düzenlenen teknoloji  forumunda açıklandı.

Devrim Yaratıcı Protezler Programı'nın bir parçası olarak yapılan araştırmalarda, düşünce yoluyla kontrol edilebilen protezlere temassal geri besleme özelliği kazandırılarak daha hassas hareketleri başarıyla yerine getirmeleri ve tüm bunları yaparken de kullanıcılarına doğallık hissi vermeleri hedefleniyor.

Bu gelişmenin bilimsel sonuçlarının yakın zamanda yayınlanacağını belirterek konuyu toplantıda sunulduğu kadarıyla  açıklamaya çalışalım. Uzay keşiflerinden batarya araştırmalarına, bilimin birçok alanına sağladığı sayısız katkı ile adından sıkça bahsettiren Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı, kırk yıl önce geçirdiği elektrik yaralanmasına bağlı olarak her iki kolunu omuz seviyesinden kaybeden bir hastaya, düşünce yoluyla kontrol edebileceği protezler geliştirmesinin üzerinden bir yıl bile geçmeden, bu tip bir proteze dokunma hissi kazandırmak suretiyle başarılarına nöroteknolojik tıp alanında bir yenisini daha ekledi.

Bu sistemde, mekanik el protezinde bulunan oldukça karmaşık tork sensörleri sayesinde parmakların maruz kaldığı basınç, elektriksel sinyallere dönüştürülerek kablolar aracılığıyla sensöriyal korteksteki (duyusal beyin kabuğu) elektrot dizilimlerine iletiliyor. Hastanın düşünmek suretiyle protezi hareket ettirmesiyle de fizyolojik devre tamamlanmış oluyor. Sonuç olarak, sadece hareket eden protezlerden, hisseden, hissettiğini kullanıcısına hissettiren ve böylece hareketin şiddetini ayarlamasına olanak tanıyan bir proteze doğru ilk ve büyük adım atılmış oluyor.

protez-teknolojisinde-devre-tamamlandi1-bilimfilicom Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nın geçen yıl tanıttığı düşünce ile hareket ettirilen iki taraflı omuzdan kol protezi (Telif:JHU-APL) Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nın geçen yıl tanıttığı düşünce ile hareket ettirilen iki taraflı omuzdan kol protezi (Telif:JHU-APL)


Kaybedilmiş his ve hareketi yerine koymayı amaçlayan bu program dışında, benzer kapalı devreler kullanarak hafıza kaybı yaşayan hastalara çareler arayan DARPA programları da eş zamanlı olarak araştırmalarına devam ediyor.

Konu ile ilgili diğer yazımız : http://bilimfili.com/protez-kollarda-devrim-yaratacak-teknoloji/




Kaynak : http://www.darpa.mil/news-events/2015-09-11           




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir