Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör
NASA'nın MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) adlı uzay aracı tarafından alınan görüntülerde, Merkür'de şu anda tektonik aktivite olabileceğini akla getiren jeolojik özelliklere rastlandı. Güneş Sistemi'nin tektonik açıdan aktif gezegenler grubunda Merkür'ün Dünya'ya katılma olasılığı bilimcileri heyecanlandırdı. Elde edilen bulguların ayrıntıları Nature Geoscience dergisinde yayımlandı.

Daha önce fark edilmemiş olan fay diklikleri (İng. fault scarps), MESSENGER'ın uçuşunun son 18 ayında, Merkür'ün yörüngesindeyken çektiği fotoğraflarda gözlemlendi. Görevin bu son ayları sırasında uzay aracı alçalmış ve böylece Merkür'ün yüzeyini daha önce hiç olmadığı kadar yüksek çözünürlükte görüntüleyebilmişti.

Fayların Küçük Olması Yeni Olduklarını Gösteriyor


Ekipten Maria Banks şöyle anlatıyor: "Bu küçük ölçekli fay diklikleri, Merkür'ün yüzeyinde var olduğu önceden bilinen daha büyük dikliklerden çok daha küçük; sadece birkaç kilometre uzunluğunda ve derinlikleri de yirmi-otuz metre kadar. Sürekli göktaşı bombardımanı nedeniyle bu küçüklükteki yapılar hızla yok olabiliyor; dolayısıyla var olmaları yakın zamanda oluştuklarını gösteriyor. Boyut olarak, Ay'ın küçülmesine atfedilen Ay yüzeyindeki çok genç fay diklikleri ile kıyaslanabilecek durumdalar."

Fay diklikleri, uçurum benzeri yüzey şekilleri olarak görünüyor. Merkür'de daha büyük ve daha eski diklikler hem MESSENGER hem de Mariner 10 tarafından çekilen resimlerde tanımlanmıştı. Bu da Merkür'ün içinin soğuması nedeniyle kabuğun küçülmesi ve gezegenin küresel büzüşmesinin kanıtıydı. "Küçük dikliklerin yeniliği, Merkür'ün Güneş Sistemi'nin bir diğer tektonik etkinliği olan gezegen olarak Dünya'ya katıldığını gösteriyor. Merkür'ün içi soğumayı sürdürürken bu tür fayların oluşması muhtemel." diyor ekipten Thomas R. Watters.

MESSENGER tarafından çekilen Merkür fotoğrafları görülüyor. Telif: Paul Scherrer Institute





Kaynak: Phys.org, "Mercury found to be tectonically active"
< http://phys.org/news/2016-09-mercury-tectonically.html >

İlgili Makale: Recent tectonic activity on Mercury revealed by small thrust fault scarps, Nature Geoscience, nature.com/articles/doi:10.1038/ngeo2814




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir