Post Author Avatar
Ozan Zaloğlu
S. Demirel Üniversitesi - Çevirmen
Pek çoğumuz hamburger severiz, fakat et üretiminin (onu sağlayan hayvanlara verdiği zarar bir yana) çevre üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiler iyi bilinmektedir. Şimdi beklenen başka bir et türü var: Laboratuvarda üretilen et. Hollandalı bilim insanları, yapay olarak üretilen bu 'deney tüpü' hamburgerlerinin gelecek beş yıl içinde halk tüketimi için hazır olabileceğini düşünüyor.

Laboratuvarda gerçek sığır kök hücrelerinden yetiştirilen ilk et 2013 yılında üretilmişti. Fakat fiyatı 325.000$ olduğu için lokantalarda satılması pek de elverişli bir seçenek değildi. Aradan geçen yıllarda işlem büyük bir miktarda saflaştırıldı. Laboratuvarda geliştirilen bir et şimdi sadece 11,36$ tutuyor ve küçük bir sığır kası parçasından 10.000 kilo et üretilebiliyor. Üstelik bu geliştirme oranı hızlanmaya devam ediyor. Önceki tahminler, laboratuvarda üretilen etin beslenmemizin düzenli bir parçası haline gelene kadar 20 veya 30 yıl beklememiz gerekebileceğini öne sürmüştü, fakat şimdi Hollanda'daki Maastricht Üniversitesi'nden araştırmacılar (ilk "hamburger"i üreten aynı takım) bunun çok daha yakın bir zamanda olacağını düşünüyorlar.

Eti geliştirmek için kurulan yeni şirketin başkanı Peter Verstrate, BBC'ye şöyle konuştu : "Bu ürünün satışta olma ihtimalinden son derece heyecan duyuyorum. Ayrıca şundan eminim ki, ete karşı bir seçenek olarak sunulduğu zaman, ürünümüzü ahlakî sebepler yüzünden alacak insanların sayısı artacaktır."

Öncelikle, etin özel olarak sipariş edilmesi gerekecek; fiyatlar düşüp talep arttıktan sonra nihayet market raflarına girebilecek. Tasarıdan sorumlu Maastricht Üniversitesi profesörü Mark Post, "Beş yıl içinde bunu pazara çıkaracağımızdan eminim" diyor.

Hamburgerleri yapmak için kullanılacak kök hücreler, bir inekten hızlı ve zararsız bir işlem kullanılarak alınıyor. Daha sonra bu hücrelere, büyüme ve çoğalmalarını teşvik etmek için besinler ve kimyasallar veriliyor. Birkaç hafta sonra hücreler (şimdi sayı olarak bir milyondan fazla olan) daha küçük kaplara taşınıyor ve orada küçük kas çubukları haline gelecek şekilde geliştiriliyor. Bu çubuklar hep birlikte kat kat yapılıyor, renklendiriliyor ve son hamburgeri yapmak için yağ ile karıştırılıyor.

BBC'nin söylediği gibi, bağımsız bir çalışmanın gösterdiğine göre geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında laboratuvarda yetiştirilmiş sığır eti, enerjinin %55'ini ve arazinin %1'ini kullanıyor. Dahası, sera gazı salınımları bu esnada %96 oranında azaltılıyor.




Kaynak : Lab-grown burgers could be on your plate by 2020
www.sciencealert.com/lab-grown-burgers-could-be-on-your-plate-by-2020



Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir