Post Author Avatar
Ozan Zaloğlu
S. Demirel Üniversitesi - Çevirmen
İnsanların neden olduğu CO2 yayılımının artmasına denizlerin verdiği tepkiyi inceleyen dünyanın ilk küresel araştırması, gelecekteki balıkçılığın ve okyanus ekosistemlerinin ümitsiz bir resmini çiziyor. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayınlanan makaleye göre Adelaide Üniversitesi'nden deniz ekologları, beklenen okyanus asidifikasyonu (asitlerin oluşumu ve/veya birikmesi) ve ısınmasının dünya çapındaki deniz ekosistemlerini besleyen birçok önemli türün sayısı ve çeşitliliğinde muhtemel bir azalmaya sebep olacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

Üniversitenin Çevre Enstitüsü ile Avustralya Araştırma Konseyi'nin (ARC) üyesi doçent Ivan Nagelkerken şöyle söyledi: "Okyanuslarımızın bu 'sadeleşmesi'nin mevcut yaşam şeklimiz üzerinde derin sonuçları olacak, özellikle kıyıda yaşayanlar ve gıda  ticaretinde okyanusa bağlı olanlar için."

Doçent Nagelkerken ve Adelaide Üniversitesi'nden deniz ekoloğu olan arkadaşı Profesör Sean Connell, tropik sulardan kutup sularına ve mercan resiflerinden esmer su yosunu ormanlarına ve açık okyanuslara kadar bir dizi ekosistemi kapsayan 632 adet yayınlanmış deneyden verilerin 'meta-analizi'ni yürüttüler.

Profesör Connell şöyle diyor: "İklim değişikliğinin deniz ortamını nasıl etkileyeceği hakkında nispeten az şey biliyoruz. Şimdiye kadar, muhtemel küresel değişimin nitel incelemeleri ve bakış açılarına neredeyse toptan bir güven vardı. Nicel değerlendirmelerin bulunduğu yerde, genel olarak tekil baskılayıcılara, tekil ekosistemlere veya tekil türlere odaklanıyorlardı.

"Bu inceleme ile bütün bu deneylerin sonuçlarını birleştirerek, tür etkileşimleri ve iklim değişikliğine verilen farklı tepki miktarları dahil, bütün topluluklardaki birden çok baskılayıcının birleşik etkilerini çalıştık."

Araştırmacılar, daha sıcak su ve asitleşme ortamına alışmak için "sınırlı faaliyet alanı" olacağını buldular. Küresel çapta tür çeşitliliği ve zenginliğinde büyük bir düşüş beklenmesi ile çok az tür artan CO2'nin olumsuz etkilerinden kurtulacak. Bir istisna ise, sayı ve çeşitliliğinin artması beklenen mikroorganizmalar olacak. Bütün bir besin ağı bakımından, en küçük planktonun birincil üretiminin daha sıcak sularda artması bekleniyor fakat bu sıklıkla, okyanus asidiğinin artması durumunda üremenin azalmasını gösteren ikincil üretime (zooplankton ve daha küçük balıklar) dönüşmüyor.
Doçent Nagelkerken şöyle söylüyor: "Daha sıcak sularda daha yüksek metabolik değerlerin olması ve bu yüzden besin için daha yüksek bir talep oluşmasıyla, etoburlar (balıkçılık sanayinin üzerine kurulduğu daha büyük balıklar) için daha az besin mevcut olacak. Besin zincirinin tepesinden aşağıya doğru tür çöküşü yaşanacak."

Araştırmanın ayrıca gösterdiğine göre daha sıcak sular veya artan asitleşme veya her ikisi ile birlikte mercan, istiridye veya midye gibi doğal ortam şekillendirici türler üzerinde zararlı etkiler meydana gelecek. Yaşam alanlarının sağlığı üzerinde oluşacak herhangi bir hafif değişim, bu resiflerin sığındığı geniş bir tür miktarında yaygın bir etkiye sahip olacak.
Bir diğer bulgu da asitleşme ile birlikte, okyanus planktonu tarafından açığa çıkarılan, bulut oluşumuna ve bu sebeple Dünya'nın ısı değişimini idare etmeye yardımcı olan dimetilsülfit gazı (DMS) üretiminde bir azalmanın ortaya çıkacak olması.




Kaynak : Global alteration of ocean ecosystem functioning due to increasing human CO2 emissions, PNAS, www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1510856112


Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir