Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Öncelikle birşeyi baştan belirtelim, Dünya’nın ortalama sıcaklık seviyesi hala artmaya devam ediyor. Fakat geçmişten farklı olarak bu dönem küresel ısınmada bir ‘’duraklama’’ dönemi olarak adlandırılıyor. Peki bilim insanlarının bu dönemi duraklama dönemi olarak adlandırmalarının sebebi ne?

15 yıl önce Dünya’nın ortalama sıcaklığındaki artış, şimdiki döneme kıyasla oldukça hızlıydı. Fakat 10-15 yıllık bir süre zarfı içerisinde gezegenimizin sıcaklığının artışındaki ivme azaldı. Bilim insanları bu yüzden son 10-15 yıllık dönemi duraklama ‘’pause’’ dönemi olarak adlandırıyorlar.

Dünya’nın sıcaklığındaki artışın çok yüksek bir hızda gerçekleşmesi, Dünya’nın ve Dünya üzerindeki canlıların geleceği için oldukça korkunç. Fakat, Dünya’nın sıcaklığının daha yavaş artaması, keskin artışa göre daha tolare edilebilir bir durum.

Peki, sıcaklıktaki artış hızının yavaşlaması ne anlama geliyor?

Bilim insanları bu durumu analiz etmek için, 1880’den 2010’a kadar olan ısınma verilerini analiz ettiler. Önermelere göre duraklama döneminin oluşmasının sebebi okyanus döngüleri. Pasifik onlarca yıllık salınımından ve Atlantik onlarca yıllık salınımından kaynaklanan bu duraklama dönemi ise önümüzdeki 10 ila 20 yıl içerisinde yerini tekrar hızlı artışa bırakacak.

Pasifik ve Atlantik okyanuslarının sıcaklıkları, özellikle de üst katmanlarındaki sıcaklıkları, doğal bir döngüde sürekli değişiyor. Bu döngünün kaynağı da dünyanın geriye kalan bütün denizlerindeki sular. Analizler gösteriyor ki, kuzey Pasifik okyanusu ısındığında kuzey Atlantik okyanusu soğuyor ya da tam tersi şekilde kuzey Atlantik ısındığında kuzey Pasifik soğuyor. Bu denkleştirme, kuzey yarım kürenin sıcaklığını da doğal olarak etkiliyor.

Geçtiğimiz 10 yılda da bu denge geçmişe nazaran biraz daha farklı kurulmuştu. Pasifik okyanusunun soğuması, Atlantik okyanusunun ısınmasına karşı üstün gelmişti. Bu da geçtiğimiz 10-15 yıllık süreç içerisinde, küresel ısınmayı bir nebze olsun yavaşlatabilmişti.

Science dergisinde yayınlanan çalışmada küresel ısınmanın yeniden yüksek hızda artış trendine gireceğiyle ilgili bir tahminde bulunulmamış. Fakat, tarihsel süreçte bu durumun 130 yıllık bir döngüde gerçekleştiği de rahatlıkla okunabiliyor. Bu da demek oluyor ki, küresel ısınmanın duraklama döneminden çıkıp yeniden süper hızda ısınmaya geçmesine çok az bir süre kaldı.

 

Makale:  Atlantic and Pacific multidecadal oscillations and Northern Hemisphere temperatures Byron A. Steinman, Michael E. Mann, and Sonya K. Miller Science 27 February 2015: 347 (6225), 988-991.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir