Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Köpekler zekâları ile meşhur hayvanlar olmayabilirler  fakat yeni yapılan bir araştırmanın önermesine göre, köpekler dil konusunda birçok insanın düşündüğünden daha yetenekliler. Bulgulara göre, bu canlılar hem tekil kelimeleri hem de söylenmek isteneni anlayabiliyorlar.

Science dergisinde detayları yayımlanan araştırmada, bilim insanları köpeklerin aslında insanlarla aynı beyin mekanizmalarıyla kelimeleri ve tonlamayı işlediklerini açığa çıkardılar. Ayrıca bu mekanizmalar sayesinde, belirli kelimelerin ve karmaşık anlamların anlaşılması için ses tonunun seçilebilmesi mümkün.

Köpek sahibi olanlar daha aşina olsalar da birçok insan köpeklerin belirli kelimeleri anlayacak şekilde eğitilebileceğini bilir. Tabii ki köpekler, yiyecek ile alakalı terimleri öğrenmede çok daha yetenekli olmaya yatkındır. Bu dilbilimsel başarının arkasındaki sinirsel süreçleri keşfetmek için bilim insanları 13 köpeği fMRI tarayıcısı içinde yatacak şekilde eğittiler ve köpekler sahiplerinin sesini dinlerken beyin taramalarını gerçekleştirdiler.

Yapılan deneyler sırasında, köpeklere övgü tonlamasıyla söylenmiş övgü sözcükleri ve nötr tonlamada söylenmiş övgü sözcükleri dinletildi. Daha sonra bu köpeklere övgü ve nötr tonlamalarda söylenmiş nötr sözcükler dinletildi. Bu sayede bilim insanları, köpekler bu kelimeleri duyduklarında hangi beyin bölgelerinin kelimeler tarafından ve tonlamalar tarafından aktifleştirildiğini belirleyebildiler.

Bulgulara göre köpeklerin beyinlerinin sol tarafı, kelimelerin tonlamasına bakmaksızın anlamlarını sezme sürecine dahil oluyor. Bundan dolayı da övgü sözcükleri ve nötr anlamlar arasındaki farkın anlaşılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda beyinlerinin sağ tarafındaki ‘sağ orta ectosylvian gyrus’ olarak adlandırılan bölge, yalnızca kelimelerin tonlamalarını algılamadan sorumlu. Şaşırtıcı bir şekilde aynı süreçler insan beyninde de tanımlanmıştı.

İnsanlarda olduğu gibi, köpekler de beyinlerinin ödül döngüsü aktifleştiği zaman hazzı ve mutluluğu tecrübe ediyorlar. Bu olaya ön striyatum, ön tavan bölgesi ve siyah madde gibi  birçok beyin bölgesi dahil oluyor. Bütün bu bölgeler, nörotransmiter dopamin kullanarak haberleşen nöronlar tarafından aktifleştiriliyor.

MRI taramalarına göre; ilginç bir şekilde köpeklerin ödül döngüleri, övgü sözcükleri övgü tonlaması ile söylendiğinde aktifleşiyor. Nötr tonlama ile söylenen övgü sözcükleri ya da övgü tonlaması ile söylenen nötr sözcükler, bu haz tepkisinin üretilmesini sağlamıyor.

Araştırmacılara göre, dili işlemek için gerekli sinirsel mekanizmalar düşünülenden çok daha önce evrimleşmiş olabilir. Bundan dolayı, bu mekanizmalar yalnızca insanlara ve diğer primatlara özgü değil. Araştırmacılardan Attila Andics’e göre, kelimeleri insanlara özgü yapan şey özel sinirsel kapasitemiz değil, kelimeleri kullanmayı icat etmiş olmamız.




İlgili Makale: Science  02 Sep 2016, Vol. 353, Issue 6303, pp. 1030-1032 DOI: 10.1126/science.aaf3777

Kaynak: IFLscience, Your Dog’s Brain Can Understand What You Say And How You Say It, Retrieved from http://www.iflscience.com/plants-and-animals/dogs-brain-understand-say-how-say/




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir