Post Author Avatar
Erhan Güven
Sağlık Bakanlığı - Yazar
Güneş Sistemi’ndeki en yüksek kütleçekime sahip gaz devi Jüpiter, yüzyıllardan beri insanlığın da ilgisini çeken en önemli uzay cisimlerinden biri olmayı başarmıştır. 1970’lerde Pioneer 10 ve 11’le başlayan Jüpiter yakın geçişleri, 80’lerde Voyager kardeşlerin geçişleri sırasında çektikleri nefes kesen görüntülerin çekiciliğiyle 1992’de Ulysses ile devam etmiş, 1995’te Galileo, Jüpiter yörüngesine yerleştirilen ilk uzay aracı olmuştur. 2000 yılında Satürn yolunda kütleçekim desteği alırken Cassini tarafından görüntülenmiş, Plüton yolundaki New Horizons da aynı amaçla Jüpiter’e uğramak durumunda kalmıştır. New Horizons’un da parçası olduğu NASA’nın New Frontiers Projesi kapsamında Jüpiter’in yolunu tutan son uzay aracı Juno’nun Temmuz 2017’de yörüngeye girmesi beklenmektedir.

Pioneer 10’un gözüyle Jüpiter (1973) - NASA Pioneer 10’un gözüyle Jüpiter (1973) - NASA


Tüm bu doğrudan ve dolaylı Jüpiter gözlemleri yeterli olmak bir yana, her biri bir sonrakinin sebebi olan zincirleme proje ve görevlerin planlanmasına neden olmuştur.

Bunlarda sonuncusu olarak, on altı Avrupa ülkesinin uzay konusundaki başarılı birlikteliğinin markası olan Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Jüpiter ve buz kaplı uydularına yapmayı planladığı ilk keşif görevi için en somut adım atıldı.

Ajansın Endüstriyel Politika Komitesi’nin 350.8 milyon avroluk (yaklaşık 1 milyar 70 milyon TL) ödeneği onaylaması sonrasında, Fransa’daki Airbus Savunma ve Uzay şirketi ile yaz arasından sonra imzalanması öngörülen anlaşma önünde bir engel kalmamış görünüyor.

Juice (JUpiter ICy moons Explorer – Jüpiter Buz Kaplı Aylar Kâşifi) görevi olarak adlandırılan bu program ESA’nın 2015-2025 Kozmik Vizyon Programı çerçevesindeki ilk büyük çaplı görevi olacak. 2022’de fırlatılması planlanan uzay aracının sekiz yıllık bir yolculuk sonrasında Jüpiter sistemine ulaşması bekleniyor.

Juice, görev yapacağı 3,5 yıl süresince gaz devinin çalkantılı atmosferi, manyetosferi ve belli belirsiz karanlık halkaları hakkında bilgi toplamanın yanında, buz kaplı yüzeylerinin altında yaşam için uygun olabilecek ortam barındırdıkları düşünülen Ganymede, Europa ve Callisto uydularını inceleyecek.

Soldan Sağa: Ganymede, Callisto, Europa – Jüpiter’in buz kaplı uyduları (NASA) Soldan Sağa: Ganymede, Callisto, Europa – Jüpiter’in buz kaplı uyduları (NASA)


Callisto ve Ganymede’den sağlanan kütleçekim yardımıyla yapılması planlanan iki Europa hedefli yakın uçuşla uydu yüzeyindeki su-dışı buzun yapısı incelenecek ve ilk kez buz kaplı bir ayda yüzey altı derinlik ölçümleri yapılacak.

Yine Callisto’nun sağlayacağı kütleçekim etkisiyle Juice’un yörüngesine 30 derece eğim kazandırılarak Jüpiter’in kutup bölgelerinin incelenmesi planlanıyor. Bu sık Callisto yakın uçuşları sayesinde de, uydunun çevresiyle olan ilişkileri hakkında eşsiz gözlemler yapılması mümkün olacak.

Görev, Ganymede’nin çevresindeki 8 ay sürecek özel turla sonlandırılacak. Böylece, buz kaplı bir uydu, ilk kez bir uzay aracı tarafından etrafında dönülerek incelenmiş olacak.

Juice’un, aralarında optik kamera, spektrometre, buz altından inceleme yapabilen radar, yükseklik ölçer ve manyetik alan incelemelerinde kullanılacak sensörlerin de bulunduğu 10 son teknoloji cihazla donatılmış olarak Ariene 5’le fırlatılacağı günü şimdiden heyecanla bekliyoruz.

 




Kaynak: ESA "Preparing to build ESA's Jupiter mission"<http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Preparing_to_build_ESA_s_Jupiter_mission>

NASA <http://www.nasa.gov/missions>


Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir