Post Author Avatar
Ozan Zaloğlu
S. Demirel Üniversitesi - Çevirmen
Atmosferden karbondioksidi çekip onları daha sonra yakıt olarak kullanılmak veya yer altında saklanmak üzere haplara dönüştüren bir pilot proje, Vancouver merkezli yeni kurulan bir şirket olan Carbon Engineering tarafından başlatıldı.

Deneme tesisi, Haziran ayında açılmasından bu yana sadece 10 ton CO2 çekmiş olsa da, çalışması sayesinde günde 1 milyon ton (her yıl 100 arabayı trafikten çekmeye eşdeğer) çekmesi beklenen 200 milyon dolarlık ticarî bir tesisin yapımına bilgi sağlanacak. Şirket 2018 yılı itibariyle karbondiokside dayalı yapay yakıtları satmaya başlamayı tasarlıyor.

Şirket başkanı Adrian Corless, AFP'ye şöyle konuşuyor: "Şu anda atmosferden CO2'yi ayırmak ve onu hidrojen ile birlikte ham madde olarak kullanarak sıfır salınımlı yakıt üretmek mümkün."

Milyarder Bill Gates ve katran kumu yatırımcısı Murray Edwards'ın da dahil olduğu özel girişimcilerin kaynak sağladığı Carbon Engineering şirketi, karbondioksit sorunlarımızı çözmeye kararlı olan dünyadaki tek şirket değil fakat sahip olduğu teknolojinin hem gerçek bir çevresel etkiye hem de ticarî potansiyele nasıl ölçeklenebileceğini göstermesi açısından ilk olduğunu öne sürüyor.

Carbon Engineering'ın 'doğrudan hava yakalama tesisi', fabrikaların bacalarından çıkan CO2'yi tutmak yerine (çünkü bunu epey iyi yapan makineler mevcut) her gün binalardan, taşımacılıktan ve tarımdan yayılan karbonlar ile baş edecek. "Başka türlü hiç yakalayamayacağınız kaynaklardan çıkanlar," diyor Corless.

CBC News'a konuşarak "bu hâlâ deneme ölçeğindeki bir tesis," diyor. "Fakat çok önemli, çünkü birisi ilk defa, çevresel veya iklimsel bir bakış açısıyla alâkalı olacak kadar büyük bir miktara ölçeklenebilecek potansiyele sahip CO2'yi tutan bir teknoloji gösterdi."

Deneme tesisinin açılış zamanında Science Alert sitesinin aktardığı gibi, doğrudan hava yakalama yöntemi, tıpkı yeni güneş enerjisi hücrelerinin suyu bir hidrojen yakıtına ayırması gibi çalışıyor. Geri dönüştürme tesisi, fanlardan oluşan dev bir yapı ve hava ile temasa geçip karbonat minerali oluşturan sıvı hidroksit çözeltisi kullanarak havadan CO2'yi ayırıyor. Bu karbonat hapları işlenerek kapalı bir kanalın için aktarılıyor ve yakıt olarak kullanılabilen veya daha sonrası için saklanabilen karbondioksit ile su buharına geri çevriliyor.

CBC News'a göre, bu yöntemi kullanan daha büyük bir tesisin, günde 400 litreye kadar benzin veya dizel üretebilmesi lazım. Sahip olduğu üstünlüklerden biri ise, CO2'yi yakıta dönüştürdüğü için gemiler, uçaklar ve tırlar gibi büyük yakıt oburlarına güç sağlamak için altyapı tesisinde hiçbir değişime ihtiyaç duyulmayacak olması. Mevcut petrol pompaları bile yakıtla çalışabilir. Diğer taraftan, güneş enerjisi ve rüzgar teknolojilerinin sahip olduğu büyük bir kısıtlama ise, enerjiyi yakalamak ve dağıtmak için özel teknolojiler gerektiriyor olmaları.

"Teknolojinin güzel tarafı, kuramsal olarak sonunda mevcut tüm fosil tabanlı taşıt yakıtlarının yerine geçmesi için hiçbir gerçek kısıtlama bulunmaması," diyor Corless.

İleride Carbon Engineering için en önemli şey, ticari olarak nasıl geçerli olacağını çözmek. Digital Journal'da belirtildiği üzere, karbonun fiyatı dünya çapında 1 dolar/ton'dan (Meksika ve Polonya'da) 130 dolar/ton'a kadar (İsveç'te) değişiyor ve Carbon Engineering kendisini ticari olarak desteklemek için ürünlerini 100 dolar/ton civarında satmak zorunda olacak.

Gelecekte doğrudan hava yakalamada neler olacağını görmek için beklemek zorundayız, fakat sahip olduğu potansiyel bizi çok heyecanlandırıyor. Aşağıdaki videoyu izleyerek nasıl çalıştığı hakkında daha fazla şey bulabilirsiniz:

Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir