Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör
Şibumi adlı ilginç yapıtında “Satranç tüccarların, Go ise filozofların oyunudur," der Trevanian. Go, basit kuralları olan ama çok karmaşık bir oyundur. Satrançtan farklı olarak, tüm taşlar aynı değere sahiptir ancak birbirleri arasındaki stratejik konum oyunun yapısını belirler. Taşların hareket kabiliyetleri sınırlı değildir. Dolayısıyla bir taşı oynayabileceğiniz çok fazla yer vardır. Satranç oyununda ilk yarım hamle için 20 olasılık, ikinci yarım hamle için yine 20 olasılık, tam hamle (bir beyaz bir siyah) için 400 olasılık vardır. Go oyununda ise ilk taş (siyah) için 361 olasılık, ikinci taş (beyaz) için 360 olasılık, toplam 129.960 olasılık vardır. Hamle çeşitliliği o kadar çoktur ki, bir Go oyuncusunun ustalaşma evresi ömrünün sonuna kadar sürebilir.

Uluslararası satranç ustası Edward Lasker'ın şöyle bir ifadesi var: "Satrancın Barok kuralları ancak biz insanlar tarafından icat edilebilecekken, Go'nun kuralları o kadar nezih, organik ve kati bir şekilde mantıklıdır ki, eğer evrenin başka yerlerinde akıllı yaşam formları varsa neredeyse kesinlikle Go oynuyorlardır." Bununla beraber, Go'nun sadece mantıkla kavranabilecek bir oyun olmadığı da hep söylenir. Onun karmaşık ve derin yapısını anlamak için kuvvetli sezgiler ve çok fazla deneyim gereklidir. Go ile batı kökenli oyunlar arasındaki en belirgin fark, (satrançtaki mat etme olgusu gibi) tamamen kazanma veya rakibi tamamen yok etme diye bir durumun olmamasıdır. Kazanan oyuncunun diğer oyuncudan farkı, tahta üzerindeki alanın daha büyük bölümüne egemen olmasıdır. Kaybeden oyuncu tamamen yok olmuş değildir; sadece diğer oyuncudan daha az alan kontrol etmektedir.

İşte tüm bunlardan dolayı, makine zekasının insan anlağının gerisinde kalacağına kesin gözüyle bakılan son kale Go oyunuydu. Hatta eğer bir gün bir yazılım bir insanı, hele de bir Go şampiyonunu yenerse, bunun yapay zekanın artık gerçekten varolduğunun en açık delili kabul edilebileceğinde görüş birliğine varılmıştı.

İnsanın satrançta makineye yenik düşmesinin üstünden neredeyse 20 yıl geçti. 1997 yılında DeepBlue adlı bilgisayarın satranç şampiyonu Kasparov'u yenmesinin ardından, DeepBlue’nun geliştiricileri bu galibiyette hata ve rastlantı payı da olabileceğini belirtmişti. Fakat geçtiğimiz haftalarda Google'ın yeni yapay zekası AlphaGo'nun 5 maçlık turnuvada dünyanın en usta Go oyuncularından Lee Sedol'u 4-1 mağlup etmesi üzerine söylenecek bir şey kalmadı.

imageedit_3_7789663638 Güney Koreli profesyonel Go oyuncusu Lee Sedol ile İngiliz Google DeepMind adlı yapay zeka firmasının yazılımı AlphaGo arasında düzenlenen turnuva, 9-15 Mart 2016 tarihleri arasında Seul'de yapıldı.


AlphaGo'nun algoritması makine öğrenimi ve ağaç arama (İng. tree search) tekniklerini birarada kullanıyor. Yaptığı hatalardan ders alıyor ve bir daha tekrarlamıyor. Maçtan önce kendine güveni tam olan Sedol, yenilgi sonrasında özür diledi ve yenilginin kişisel olarak kendisine ait olduğunu, insanlığa maledilmemesi gerektiğini belirtti. Bununla birlikte Sedol'un turnuvaya katılıp 5 karşılaşmada mücadele etmesi dolayısıyla 150.000 $ ve oyunlardan birini kazandığı için de ayrıca 20.000 $ aldığını da belirtelim. AlphaGo ise başarısından ötürü, Kore Baduk Topluluğu (Go'nun Korece adı Baduk) tarafından Sedol'un da sahibi olduğu en yüksek Go ustalık derecesi olan 9-dan ünvanına layık görüldü.

Kaynak ve İleri Okuma
  • Wikipedia, "Go"
  • Wikipedia, "AlphaGo vs LeeSedol"
  • "Bibliothec" Felsefe Sosyal Bilimler Dergisi, Bahar 2009, ""GO" Sorunsalı ve Kaotik Çözüm Arayışları"18:
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir