Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Denizlerin genellikle gök cisimlerinden gelen/yansıyan ışıklardan kaynaklı loş bir aydınlığı vardır. Fakat son zamanlarda Dünya’nın denizleri-okyanusları yolcu gemilerinden, petrol kuyusu platformlarından ve her sahilin insanlar tarafından yerleşim yerine çevrilmesinden dolayı hiç olmadığı kadar aydınlık.

Dünya üzerinde her geçen gün biraz daha artan yapay ışık şüphesiz ki doğal yaşamı olumsuz etkiliyor. Bilim insanları, bu aydınlığın özellikle deniz hayatının koruma altında olduğu bölgeleri nasıl etkilediğini ölçmek için yeni bir çalışma yürüttüler.

Işık kirliliğinin bu bölgeleri hangi seviyede etkilediğini ölçmek için uydu görüntülerinden faydalanan araştırmacıların bulgularına göre, 2012’de deniz hayatının koruma altında olduğu bölgelerin %35’i yapay ışığa maruz kaldı ,ve 2012 den bu yana da her geçen gün bu kirlilik daha da geniş alana yayılıyor.

Deniz hayatının koruma altında olduğu bölgelerdeki aydınlanma artışı insan aktivitesi ile bağlantılı olmasına rağmen, insanlarla etkileşimi sınırlı olan mutlak koruma alanları da artan ışık kirliliğinden nasibini alıyor. Araştırmacılara göre, mutlak koruma alanlarının yaklaşık %9 ‘u artan yapay ışıkla kirletilmiş durumda.

Işık Kirliliğinin Sudaki Doğal Yaşama Zararı Nedir?

Denizlerde yaşayan birçok tür, mürekkep balığı ve zooplankton gibi, doğal ışığın suya bıraktığı desenlerle yönlerini bulurlar. Yapay ışığın doğal yaşam üzerinde artması, bu türlerin davranışını etkiler ve topluluklarını yeniden yapılandırmalarına neden olur. (Benzer etkiler, kara üzerindeki doğal yaşamlarda da görülür.)

Araştırmacıların önerilerine göre, yapay ışığın doğal yaşam üzerindeki etkilerini en aza indirmek için görece daha  az zararı olan ışıkların kullanılması gerekiyor. Örneğin, deniz suyunun derinliklerine nüfuz eden mavi ışığı kullanmaktan kaçınmak gibi önlemlerin alınması şart. Ayrıca, International Dark-Sky Association’ın karadaki koruma alanlarında yapay ışık etkilerini en aza indirmek için yaptığı çalışmanın benzerinin, sudaki koruma alanları için de uygulanması gerekiyor. Karada ya da denizde alınacak önlemler sayesinde, ışık kirliliği sıfıra indirilemese dahi doğal yaşama etkileri en aza indirilebilir.

Kaynak:

Allie Wilkinson (June 26,2015), Light pollution increasing in marine protected areas, ScienceMagazine Retrieved 27 June 2015 from http://news.sciencemag.org/plants-animals/2015/06/light-pollution-increasing-marine-protected-areas
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir