Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Yeni bir araştırmanın güçlü iddiasına göre; diğer birçok gezegen sistemlerinde olduğu gibi Dünya'ya da su, asteoridler ya da kuyruklu yıldızlar aracılığıyla ulaştı.

Royal Astronomical Society 'de yayımlanan araştırma; asteroidler ve kuyruklu yıldızları da içeren birçok gezegenimsi yapılarda büyük miktarlarda su bulunduğuna dair deliller elde etti.

Araştırma bulguları; Dünya ve benzeri gezegenlere yaşam için uygun ortamı oluşturan suyun bazı gezegenimsi yapılar aracılığıyla ulaşmış olma ihtimaline daha fazla destek sağlıyor.

University of Warwick's Astronomy ve Astrofizik Grubu'ndan Dr. Roberto Raddi, bulguları şöyle yorumladı:

"Araştırmamız, Güneş Sistemimiz'de bulunan bu yapılara benzer olan su açısından oldukça zengin asteroidlerin benzersiz olmadığını ve Güneş Sistemimiz'de sıklıkla göründüğü bulgusuna ulaştı. Dolayısıyla, gezegenlerin çoğu Dünya ile karşılaştırıldığında bir miktar su içeriyordu."

Roberto Raddi:

"Dünyanın başlangıçta kuru (susuz) olduğu düşünülüyordu, fakat araştırmamız bugün Dünyamız'daki okyanusların su bakımından oldukça zengin olan kuyruklu yıldızlar ve asteroidlerin etkisinin bir sonucu olduğu görüşüne güçlü deliller sunuyor" diyor.

Kanarya Adaları'ndaki William Herschel Telekopu'nun elde ettiği gözlemlerde, University of Warwick astronomları; beyaz bir cücenin (SDAA J1242+5226) atmosferinde büyük miktarlarda hidrojen ve oksijen saptadı. Bulunan miktarlar, su bakımından oldukça zengin asteroidlerin bozulduğunu ve sahip olduğu suyu ulaştırdığına dair deliller sunuyor.

Araştırmacıların keşfettiği asteroid; Ceres büyüklüğünde ve 900 km genişliğinde olan Güneş Sistemi'nin en büyük asteroidi. Dr. Raddi; SDSS J1242+5226'daki su miktarının Dünya okyanuslarının %30-35'ine eşit olduğunu söylüyor.

Su bakımından zengin asteroidler ve yıldızların; bir gezegen ya da beyaz cüce üzerindeki etkisi hidrojen ve oksijenin atmosferde karışması ile sonuçlanıyor. İki elementin de SDSS J1242+5226'da büyük miktarlarda bulunduğu saptandı.

Araştırmacılardan Profesör Boris Gänsicke:

"Görece ağır bir element olan oksijen zamanla aşağıya doğru çöker ve böylece bir süre sonra bozulma olayı sona erer ve yok olur. Öte yandan, hidrojen ise en hafif elementtir ve daima beyaz cücenin yüzeyine yakın bir yerlerde askıda kalır. Atmosferinde büyük miktarda hidrojen bulunduran birçok beyaz cüce vardır ve bu yeni çalışma su bakımından zengin olan kuyruklu yıldızlar ve asteroidlerin diğer yıldızların ve Güneş'in etrafında bulunduklarına dair deliller sağlıyor" diyor.




Araştırma Referansı: Raddi, R., B. T. Gänsicke, D. Koester, J. Farihi, J. J. Hermes, S. Scaringi, E. Breedt, and J. Girven. "Likely detection of water-rich asteroid debris in a metal-polluted white dwarf." Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 450, no. 2 (2015): 2083-2093.
Kaynak: Phys.org, "Fresh evidence for how water reached Earth found in asteroid debris", http://phys.org/news/2015-05-fresh-evidence-earth-asteroid-debris.html
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir