Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör

Televizyon programlarından genellikle deneme fırsatına sahip olmadığımız ancak bir gün gerekli koşullar sağlandığında muhtemelen deneme gafletinde bulunabileceğimiz hayatta kalma stratejileri duyarız.

"Ayı saldırısına uğradığınızda ölü taklidi yapın."

Fakat doğanın zorlu koşullarında hayatta kalmak dalgaya alınabilecek bir konu değildir ve bu konudaki dersler de televizyondan öğrenilemez. Esasen, yıllardır duyduğumuz "hayatta kalma önerilerinden" bazıları tamamen yanlış ve bir o kadar da tehlikelidir.

İşte, eğer bir gün doğada bir kamp kurarsanız yaşamınızı tehlikeye atmaması için güvenmemeniz gereken birkaç mit.

Mit 1: Yılan ısırığından zehri emerek dışarı atabilirsiniz. 

mit-1-yilan-isirigindan-zehri-emerek-disari-atabilirsiniz-bilimfilicom
Dragan Radovanovic/Business Insider

Gerçek: Eğer bir ısırık zehir aktarmışsa, bunun hemen kan dolaşımına gireceğini unutmayın. Ağzınızı ısırığın olduğu yere dayamak yaraya fazladan bakterinin ulaşmasına sebep olur ve hatta zehrin ağzınıza bulaşmasına ve boğazınıza kaçmasına sebep olabilir.

Eğer birisi ısırılmışsa, kişiyi hastaneye kaldırırken kalp atış hızını düşük tutmaya (sakinleştirmeye) ve ısırılan uzvu kalp seviyesinden aşağıda tutmaya çalışın.

Mit 2: Ayı saldırısına uğradığınızda daima ölü taklidi yapın.

mit-2-ayi-saldirisina-ugradiginizda-daima-olu-taklidi-yapin-bilimfilicom
Dragan Radovanovic/Business Insider

Gerçek: Eğer bir dağ başında bir ayı görürseniz, genel tavsiye yavaşça geri çekilmeniz yönündedir. Eğer ki ayı bahçenizde ya da kamp alanızında ise, kendinizi daha büyük ve yüksek sesli yapmaya çalışın, bu durumun ayıyı korkutması muhtemeldir.

Fakat, fiili bir saldırı durumunda, karşı atak stratejiniz ayıya göre ve saldırının tipine göre olmalıdır. Eğer saldıran bir siyah ayı ise asla ölü taklidi yapmayın, onunla savaşmaya çalışın.

Vakaların çoğunda olduğu gibi, kahverengi veya boz ayı kendisini ya da yavrularını korumak için saldırır. Böyle anlarda ayılar gürültü çıkararak ve saldırıya hazırmış gibi görünerek sizi uyarır. Yavaşça geri çekilin. Eğer ayı sizinle temas kurarsa, karnınız üzerine yatın ve kollarınızı kenarlara açarak ölü taklidi yapın. Fakat ayının hiçbir uyarı yapmadığı (ya da sizi gizlice izlediği) nadir olan avlanma saldırılarında, ölü taklidi yapmaya çalışmayın, muhtemelen ölürsünüz, bu durumda hayatınız için savaşmaktan başka çareniz yok.

Mit 3: Eğer doğada kaybolmuşsanız ilk yapmanız gereken bir yiyecek kaynağı bulmaktır. 

mit-3-bilimfilicom
Dragan Radovanovic/Business Insider

Gerçek: Uzaktan yakından alakası yok. Öncelikle yiyecek bir şeyiniz olmadan 6 haftaya kadar hayatta kalabilirsiniz.

Bu 6 haftalık süre, başlangıç durumunuzdaki açlığınız ve diğer sağlık durumlarınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Fakat su ve barınak ihtiyacınız çok daha önemlidir.

Mit 4: Kaktüs içerisindeki sıvı susuzluktan ölmenizi engelleyebilir. 

kaktus-sivisi-icmek-bilimfilicom
Dragan Radovanovic/Business Insider

Gerçek: Eğer suyunu süzebileceğiniz varil kaktüslerinden birisini ayırt edebilecek kadar deneyimliyseniz, bu durum öneri işe yarayabilir. Fakat kaktüs sıvıları çoğunlukla kusmanıza ve daha fazla susuz kalmanıza sebep olur.

Mit 5: Yosunlar ağaçların kuzeye bakan taraflarında büyür. 

aslinda-olumunuze-yol-acabilecek-10-hayata-kalma-stratejisi-bilimfilicom
Dragan Radovanovic/Business Insider

Gerçek: Yosunlar, çevresel koşullara bağlı olarak ağacın her yanında büyüyebilir. Yer bulma için bu tür bir efsaneye inanmayın.

Mit 6: Eğer bir şeyi hayvanlar yiyorsa, o şeyi siz de yiyebilirsiniz. 

hayvanlarin-yedikleri-zehirli-degil-midir-bilimfilicom
Dragan Radovanovic/Business Insider

Gerçek: Kuşlar ve sincaplar, bir insanı kolaylıkla öldürebilecek mantarları ve belirli meyveleri yiyebilir.

Mit 7: Aşırı soğuğa maruz kalmış birisini sıcak su dolu bir küvete koyun ya da derisine masaj yapın.

donan-birisini-isitmak-bilimfilicom
Dragan Radovanovic/Business Insider

Gerçek: Donmuş bir deriyi ovmak deriye daha fazla zarar verebilir ve sıcak su ise şok etkisi yaratabilir ve kişinin hipotermi yaşamasına sebep olabilir. Kişiyi yavaşça ısıtmalısınız; tercihen bir battaniye ile sarabilir ve koltuk altlarına ılık su torbaları yerleştirebilirsiniz.

Mit 8: Köpek balığı saldırısına uğrarsanız, burnuna yumruk atın.

kopek-baligi-saldirisi-bilimfilicom
Dragan Radovanovic/Business Insider

Gerçek: Esasında hareket eden bir köpek balığının burnunu denk getirip, sağlam bir yumruk atmak oldukça zordur.

Köpek balıkları nadiren ısırmak için saldırır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız hayvanla aranıza katı bir nesne koymayı deneyin. Eğer bunu yapamıyorsanız, gözlerine ya da solungaçlarına vurmayı deneyin.

Mit 9: Eğer bir su altı akıntısına yakalandıysanız, daima kıyıya paralel olarak yüzün.

su-alti-akintisindan-kurtulmak-bilimfilicom
Dragan Radovanovic/Business Insider

Gerçek: Su altı akıntıları oldukça tehlikelidir, fakat kıyıya paralel yüzmek yalnızca akıntı denize doğru ise işe yarayabilir.

Bu öneri tamamen yanlış değildir, fakat birçok su altı akıntısının bir açıyla geldiğini bilmekte fayda var. Yapmanız gereken; kıyıya yakın kalmaktır, fakat akıntıdan uzaklaşacak ve kıyıya doğru olacak herhangi bir açıda akıntıya dik olarak yüzmelisiniz.

Tek bir yönde yüzmek daha kolay olabilir. Kendinizi çok fazla yormayın. Eğer akıntıdan çıkamıyorsanız, suya çıkabileceğiniz kadar basınç uygulamaya devam edin.

Mit 10: Rüzgâr kesici bir yaslama harika bir barınaktır. 

ruzgar-kesici-barinaklar-bilimfilicom
Dragan Radovanovic/Business Insider

Gerçek: Doğru bir barınma çevresel koşullarak göre değişiklik gösterir. Yüksek sıcaklıklarda gölgeye ihtiyaç duyarsınız, fakat soğuk havalarda sıcak kalabilmek birincildir.

Bu da demek oluyor ki kendimizi rüzgârdan korumalıyız, fakat aynı zamanda da geceleri serin zeminden izole olmak için bir tabaka oluşturmalıyız. Rüzgâr kesici bir yaslama, rüzgârdan korunmayı mümkün kılabilir ancak sıcak kalmak için yeterli değildir.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir