Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Yürüyebilen ve konuşabilen robotlar artık kolaylıkla üretilebiliyor, fakat şimdi ise robotlara canlılara ait belki de tahmin edemeyeceğiniz başka bir özelliğin kazandırılması hedefleniyor; acıyı hissetme yeteneği. Tabii ki araştırmacıların bu yeteneği robotlara eklemelerindeki amaç; eğer robotlar dünyayı istila edecek olurlarsa, insanlara bir şans vermek değil.

Araştırmacıların üzerine çalıştıkları bu teknolojinin arkasında, robotların kendi kendilerini ve robotlarla beraber çalışacak insanları korumalarını sağlama fikri var. Örneğin; eğer robotun motorlarını ve teçhizatını tehlikeye atacak bir durum oluşursa, robot kaçınma reaksiyonları gösterebilecek.

Araştırmacılardan birisi olan, Almaya’daki Leibniz University’den Johannes Kuehn’in belirttiğine göre; acı, insanın acının kaynağından kaçınmasını sağlayan bir mekanizmadır. Robotların da kendilerini ve birlikte çalıştıkları insanları koruyabilmeleri için bilim insanları, ‘’yapay robot sinir sistemi’’ olarak adlandırdıkları sistemi geliştiriyor. Bu sistemin işlevsel olabilmesi için, canlının sinir sisteminde acı olarak karşılık bulabilecek bütün kaynakların tanımlanması gerekiyor; bıçak ve ateş gibi. Bütün bu kaynakların tanımlanması sonrasında, robot kendisine zarar verebilecek eylemlere karşı reaksiyon gösterebilir.

Araştırmacılar bu fikirlerini, ucunda basıncı ve sıcaklığı tespit edebilecek bir sensör bulunan robot kol ile test etti. Bu sensörde de, insan derisinden modellenen bir ‘robot-doku’ yaması kullanıldı. Sensör sayesinde nasıl bir acıya karşı nasıl bir tepki verileceği belirlenebiliyor.

Geliştirilen robot kol kendisine az acı veren bir durumu tecrübe ederse, acı kaynağı ile bağlantısını koparana kadar yavaşça hareket ediyor ve daha sonra yeniden tanımlanan görevine dönüyor. Eğer çok şiddetli bir acı hissederse, insan operatörden yardım alana kadar kendisini bir çeşit kapama moduna alıyor. Aşağıdaki videoda robot kolun verdiği tepkileri görebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=3M75f4D9pwg

Araştırmacılara göre buradaki en önemli nokta insanları korumak. Yakın bir gelecekte, insanların robotlarla beraber aynı iş yerlerini paylaşacağı öngörülüyor. Bu tarz işlerde de eğer robot kendisini tehlikeye atabilecek ve/veya kendisine acı veren bir durumu tespit ederse, bu duruma tepki verip çevresindeki herkesi uyarabilir.

Robotların öğrenebilmelerini sağlamak oldukça temel bir problem. Fakat problemin içerisindeki çözülebilen her aşama, robotları biraz daha zeki yapıyor. Aslında insan temelli düşündüğünüzde, öğrenme deneme yanılma ile gerçekleşebilecek bir süreçtir. Mesela elinizi sıcak bir sobaya dokundurup elinizi yaktığınızda, artık sobanın sıcaklığını ve size verebileceği zararı öğrenmiş olursunuz. Robotlar için de aynı durum gerçekleştirilebilir, yani robotlara acı çekme hissi tanımlanırsa robotlar çevrelerini kendilerine zarar verebilecek durumlar üzerinden öğrenebilir.




Kaynak: Researchers Teaching Robots to Feel and React to Pain, IEEE Spectrum, Retrieved from http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/robotics-software/researchers-teaching-robots-to-feel-and-react-to-pain




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir