Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Royal Society Open Science'da milyonlarca yıl önce açık denizlerde yaşayan timsahların bugünkü timsahlarla aynı şekilde geliştiğini gösteren bir çalışma yayınlandı.




 

Machimosaurus olarak bilinen tarih önceki çağlarda yaşamış bir grup timsah üzerine yapılan yeni bir araştırma bu timsahların nasıl ve nerelerde yaşadığına dair detaylara ulaştı.

Tıpkı günümüzdeki timsahlar gibi, bir habitatta yaşayabilmek ve beslenebilmek için her tür çevreye adapte olabilen özellikler geliştirir. Boy uzunluğu, iskelet yapısı, kafatası yapısı ve alt çene şekli, diş yapısı gibi özellikler çevreye adapte olabilecek şekilde evrimleşmiştir.

Antik timsah grubunda; 9 metre uzunluğunda açık denizlerde yaşamaya adapte olmuş, deniz kaplumbağalarıyla beslenen bir deniz timsahı türü de bulunuyor. Bu timsahların en yakın akrabaları ise,  aksine kıyılarda ve göl gibi habitatlarda yaşıyorlar. Tuzlu sularda ve daha geniş bir bölgede yaşayan antik timsahların gelişimi ise bugünkü gibi kıyılarda ya da durgun sularda yaşayan yakın akrabalarının gelişiminin nasıl olduğuna dair deliller sunuyor.

Edinburg Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı Avrupa’daki müzelerden aldıkları fosil numunelerini incelediler. Detaylı analizler sonucunda, hayvanların anatomisi ve yaşam biçimlerine dair anahtar özellikte detaylar elde eden araştırmacılar, aldıkları numunelerin hepsinin aynı tipe ait olmadığı sonucuna ulaştılar.

Bugüne kadar, bilim insanları Machimosaurus’den başka bir tür olup olmadığı konusunda emin değildiler. Fakat, elde ettikleri bulgularla  Machimosauru’den farklı türde ve bir tanesinin tam anlamıyla ilk kez tanımlandığı en az 3 türün daha var olduğu sonucuna ulaştılar.

Araştırma ekibinden, Edinburg Üniversitesi Coğrafi Bilimler bölümünden Dr. Mark Young yaptığı açıklamada “Günümüz timsahları ile antik timsah grubunun yaşamları arasında bazı ilginç benzerlikler görülebilir. Bazıları açık denizlerde yüzme özelliğine sahipken, bazıları ise yalnızca kıyılarda yaşama davranışındalar. Bulunacak yeni fosillerle, Jurassic dönemin devasa avcıları hakkında daha fazla şey öğrenebileceğiz” dedi.

Kaynak: Edinburg Üniversitesi

Çalışmanın orijinal adı ve doi numarası:

Mark T. Young, Stéphane Hua, Lorna Steel, Davide Foffa, Stephen L. Brusatte, Silvan Thüring, Octávio Mateus, José Ignacio Ruiz-Omeñaca, Philipe Havlik, Yves Lepage, Marco Brandalise De Andrade. Revision of the Late Jurassic teleosaurid genus Machimosaurus (Crocodylomorpha, Thalattosuchia). Royal Society Open Science, 2014; 1:140222 DOI: 10.1098/rsos.140222
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir