Post Author Avatar
Ozan Zaloğlu
S. Demirel Üniversitesi - Çevirmen
University of Sussex araştırmacılarının önderlik ettiği ve Nokia Araştırma Merkezi ile Avrupa Araştırma Konseyi tarafından desteklenen çalışma, kullanıcıların; ellerine yansıtılan ekranlarla etkileşirken yaptıkları şeyi hissetmeleri için bir yol bulması açısından ilk olma özelliği taşıyor. Bu çalışma, gelecek nesil akıllı saatler ve diğer akıllı cihazlar için özellikle el olmak üzere insan vücudunu uygun bir ekran uzantısı olarak gören teknoloji şirketlerinin karşılaştığı en büyük zorluklardan birini çözüyor.

Mevcut fikirler, çalışmak için avuç içiyle temas gerektirerek görüntüyü bozan titreşimlere veya pimlere dayanıyor. Ancak SkinHaptics olarak adlandırılan bu yeni icat, titreşimleri elin diğer tarafından avuç içine göndererek, avuç içini ekranı göstermesi için boş bırakıyor. Cihaz, ultrason dalgaları el üzerinden göndermek için 'zaman-çevrimi' işlemi (İng. 'time-reversal' processing) kullanıyor. Bu yöntem, sudaki dalga ile yayılma gibi etkili, fakat ters yönde. Dalgalar, el boyunca yolculuk ettikçe, hedefe daha da kitleniyor ve avuç içindeki belirli bir noktada son buluyor. Bu yöntem, haptik (İng. haptics) adı verilen ve hızla büyüyen, bilgisayarlar ve teknoloji ile etkileşim için dokunma duyusu ile denetim uygulamanın bilimi olan bir teknoloji alanından yararlanıyor.

Sussex Üniversitesi'ndeki araştırma takımına önderlik eden Profesör Sriram Subramanian, tasarımcıların 'gözsüz' teknoloji çağı olarak adlandırdığı şeye girmemizle birlikte, teknolojilerin kaçınılmaz olarak dokunma gibi diğer duyuları kullanması gerekeceğini söylüyor. Şöyle söylüyor: "Giyilebilir cihazlar zaten büyük bir iş alanı ve giderek büyüyor. Fakat bizler teknolojiyi daha fazla giydikçe, daha küçük hale geliyor ve ona daha az bakıyoruz ve bu yüzden çoklu algısal yetenekler çok daha önemli hale geliyor. Bisiklette olduğunuzu ve akıllı saatinizdeki ses denetimini değiştirmek istediğinizi hayal ettiğinizde, saat üzerindeki etkileşim alanı çok küçüktür. Bu yüzden şimdi bu alanın, kullanıcının eline doğru nasıl genişletilebileceğine bakılıyor. Bizim insanlara sunduğumuz şey, onlar el ile etkileşim kurarken, yaptığı eylemleri hissetme yeteneğidir."




Kaynak : University of Sussex. "Research brings 'smart hands' closer to reality." ScienceDaily. ScienceDaily, 11 April 2016. <www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160411101115.htm>.


Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir