Post Author Avatar
Ozan Zaloğlu
S. Demirel Üniversitesi - Çevirmen
Nature dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre hava kirliliği, her yıl dünya çapında yaklaşık 3.3 milyon insanın erkenden ölmesine neden oluyor. Ve böyle giderse 2050 yılında yıllık ölümlerin iki katına çıkacağı iddia ediliyor.

Almanya'daki Max Planck Kimya Enstitüsü'ndeki araştırmacıların ortaya çıkardığına göre Çin küresel olarak hava kirliliğinden en kötü etkilenen ülke ve her yıl açık hava atmosferindeki kirletici maddeleri solumaktan 1.4 milyon insanın öldüğü tahmin ediliyor. Çin'i yıllık 650.000 ölüm sayısı ile Hindistan izliyor, ardından 110.000 ile Pakistan geliyor.
Hava kirliliğinden kaynaklanan küresel ölümlerin dörtte üçü felç ile kalp krizleri ve çeyreği ise solunum hastalıkları ile akciğer kanseri yüzünden oluyor. Araştırmacıları en çok şaşırtan, en kötü zehirli kirleticilerin bazılarının nereden geldiğini bulmak oldu.

Max Planck Kimya Enstitüsü yöneticisi Johannes Lelieveld bir basın bülteninde şöyle söylüyor: "Genelde sanayi ve taşımacılığın en kötü hava kirleticileri olduğu varsayılır. Fakat küresel bir ölçekte açık şekilde durum bu değil." Bunun yerine, Hindistan ve Çin'de havadan gelen dumanlı sisin çoğu aslında evlerinde ateş yakan insanlar yüzünden oluyor.
"Bunlar ılımlı eylemler olsa da, özellikle nüfusun çoğu bunları kullanıyorsa üst üste ekleniyorlar," diyor Lelieveld. Toplamda, sadece pişirme ve ısınma gibi şeyler için evde yakılan ateşlerden dolayı her yıl bir milyondan fazla ölüm bekleniyor.

Bir diğer şaşkınlık verici şey ise, çağdaşlaşmış ülkelerdeki tarımdan kaynaklanan kirlilik miktarı. Araştırmacılara göre Avrupa, Rusya, Türkiye, Japonya ve ABD gibi yerlerdeki gübrelerde kullanılan amonyak devamlı sonradan ortaya çıkan kimyasal tepkimelere uğruyor ve amonyum sülfat ile amonyum nitrat oluşturuyor. Hava yoluyla taşınan bu zararlı maddeler, dünya çapında hava kirliliğine dayalı erken ölümlerin beşte birinden sorumlu.

Bazı ülkelerde coğrafi konumlarından dolayı bu durum daha kötü bir hal alıyor. Örneğin Almanya, Avrupa'nın merkezinde bulunuyor ve kendi ürettiğine ek olarak birkaç komşu ülkeden gelen hava kirliliğiyle çevreli durumda. Hepsi toplandığında, Avrupa Birliği kirlilikten yılda 180.000 ölüm yaşıyor ve bunun 35.000'i Almanya'da gerçekleşiyor.

Rakamlar uyarı verdiği gibi, aslında geçen sene Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlanan ve açık hava kirliliğinin her yıl 3.7 milyon ölüme, evsel kirliliğin ise yıllık bir diğer 4.3 milyon ölüme sebep olmasının tahmin edildiği geçmiş miktarlardan hafifçe daha düşükler.

Birlikte ele alındığında kirlilik, dünya çapındaki insanların karşı karşıya kaldığı en büyük tek çevresel sağlık tehlikesi haline geliyor. Artık bunun hakkında bir şeyler yapalım!

 




Kaynak: Nature doi:10.1038/nature15371


Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir