Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
3 boyutlu yazıcı teknolojisinin sanayi ve evlerimize girmeye başlayan olağan dışı yeteneklerini daha yeni sindirmeye başlamışken; araştırmacılar 3D yazıcılarla üretilmiş malzemelerin, üretiminden sonra su ya da sıcaklık gibi dış uyarıcılardan etkilenerek yeni yapılara dönüştürülebilmesi üzerinde çalışmaya başladılar. Bu sistemi de 4 boyutlu baskı (4D printing) olarak adlandırdılar.

Tıpkı 3 boyutlu baskıda olduğu gibi yapı, belirlenen şekilde katman-katman inşa ediliyor. Fakat, bu yeni materyaller kendilerini bir şekilden başka bir şekle dönüştürebiliyorlar. Bu aynı çocukların Transformers oyuncaklarına benziyor.

Bu sistemi geliştiren, ARC Centre of Excellence for Electromaterials Science (ACES) araştırmacıları dikkatlerini hassas robot teknolojilerinin medikal alandaki kullanımına çevirmiş durumdalar. Araştırmacıların ilk amaçları 4 boyutlu baskı teknolojisi kullanarak, etraftaki suyun sıcaklığına göre aktif duruma gelen bir valf üretmek.

Araştırmacıların sözünü ettiği bu valf, hiçbir eklentiye gerek duymadan yalnızca yazıcıyla üretilebiliyor fakat belirli sıcaklıkta su ile temas ettiğinde aktif hale geçiyor.

ACES’de profesör Marc in het Panhuis’in belirttiğine göre: ‘’ Bu otonom valf, sudan başka hiçbir girdiye gerek duymuyor, ve sıcak suyla karşılaştığında kendi kendini kapatabiliyor.’’

Bu çığır açan teknoloji sayesinde; ilaç üretiminden inşaata, otomasyondan robotlara kadar sayısız alanda yenilikler olabilir.

Kaynak:

University of Wollongong. (2015, April 23). Four-dimensional printing unfolding as technology that takes 3D printing to an entirely new level. ScienceDaily. Retrieved April 24, 2015 from www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150423213500.htm
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir