Post Author Avatar
Ozan Zaloğlu
S. Demirel Üniversitesi - Çevirmen
CSIRO ve Imperial College London'dan araştırmacılar plastik tehlikesinin  albatroslar, yelkovan kuşları ve penguenlerin de dahil olduğu Dünya'nın deniz kuşları için ne kadar yaygın olduğunu belirlediler ve deniz kuşu türlerinin çoğunun sindirim sisteminde plastik bulunduğu bulgusuna ulaştılar.

Dr. Chris Wilcox ile eş yazarlar Dr. Denise Hardesty ve Dr. Erik van Sebille tarafından liderlik edilen ve geçen hafta PNAS dergisinde yayımlanan çalışmanın bulduğuna göre, bütün deniz kuşu türlerinin yaklaşık olarak yüzde 60'ı, sindirim sistemlerinde plastik barındırıyor.

Araştırmacılar 1960'ların başından beri yayınlanan çalışmaların çözümlenmesine dayanarak, plastiğin deniz kuşlarının karınlarında artan bir şekilde yaygın olduğunu buldular.

1960'da tekil deniz kuşlarının yüzde 5'inden azının karnında bulunan plastik, 2010'da yüzde 80'e yükseldi.

Araştırmacılar, mevcut eğilimlere dayanarak 2050 itibariyle dünyanın deniz kuşu nüfusunun yüzde 99'unun plastik yemiş olacağını tahmin ediyor.

Bilim insanları bugün yaşayan tüm deniz kuşlarının yüzde 90'ının bir tür plastik yemiş olduğunu düşünüyor.

Bunlara kent içi nehirlerden, lağımlardan ve atık alanlarından okyanuslara taşınan poşetler, şişe kapakları ve yapay kıyafetlerden gelen plastik lifler dahil.

Kuşlar, canlı renge sahip nesneleri yiyecek sanıyor veya onları kazara yutuyorlar ve bu da sindirim sistemi sıkışması, ağırlık kaybı ve bazen ölüme neden oluyor.

CSIRO Okyanus ve Atmosfer'de üst düzey araştırma bilimcisi Dr. Wilcox şöyle aktarıyor: "İlk defa, alabildiğine uzanan plastiğin deniz canlısı türlerinde nasıl etkileri olabileceğinin küresel bir tahminine sahibiz - ve sonuçlar dikkat çekici."

"Tarihsel gözlemleri kullanarak, tekil deniz kuşlarının yüzde 90'ının plastik yemiş olduğunu tahmin ediyoruz. Bu devasa bir miktar ve gerçekten plastik kirliliğinin çok yerde bulunmasına işaret ediyor."

CSIRO Okyanus ve Atmosfer'den Dr. Denise Hardesty, deniz kuşlarının ekosistem sağlığının mükemmel göstergeleri olduklarını söylüyor. "Deniz kuşlarındaki plastiğin bu derece yaygın tahminlerini bulmak, benim de bir tek deniz kuşunda yaklaşık 200 parça plastik bulduğum yaptığımız alan çalışmalarının bazıları tarafından doğrulandı." diyor.

Araştırmacılar plastiklerin toplandığı Güney Okyanusu, Avustralya'nın güney kıyıları civarındaki bir şerit, Güney Afrika ve Güney Amerika'daki vahşi yaşamı en fazla etkileyeceğini buldular.

Imperial College London'da Grantham Enstitüsü'nde çalışan Dr. Erik van Sebille, plastiklerin en büyük tür çeşitliliğinin olduğu bölgelerde en yıkıcı etkilere sahip olduğunu söyledi: "Bu bölgelerde yaşayan penguenler ve dev albatroslar gibi türler hakkında çok endişeliyiz. Okyanusların ortalarındaki yüz kızartıcı çöp parçaları çarpıcı şekilde yoğun plastikler içerse de, buralarda çok az hayvan yaşıyor."

Dr. Hardesty, plastiğin deniz kuşları üzerindeki etkisini değiştirmek için hâlâ fırsat olduğunu söylüyor: "Atık yönetimini geliştirmek, plastiğin deniz yaşamına yönelttiği tehdidi azaltabilir."

"Basit önlemler bile büyük bir fark oluşturabilir. Avrupa'da çevreye karşı plastik zararını azaltma çabaları, on yıldan kısa bir sürede deniz kuşlarının midesindeki plastikte ölçülebilir değişimlerle sonuçlandı, bu da temel atık yönetimindeki gelişmelerin gerçekten kısa bir zamanda çevredeki plastiği azaltabileceğini öne sürüyor."

ABD Merkezli Okyanus Koruma'da bilim insanı olan Dr. George H. Leonardda ,çalışmanın çok önemli olduğunu ve okyanuslardaki plastiklerin ne kadar yaygın olduğunu gösterdiğini belirtiyor: "Yıllık Sahil Temizleme etkinliklerinde, dünya çapından yüz binlerce gönüllü bu sorun ile yüz yüze geliyor."

"Bilim insanları, özel sektör ve küresel vatandaşlar plastik kirlenmesinin büyüyen saldırısına karşı birlikte çalışarak, deniz biyoçeşitliliğini korumaya yardımcı olmak için plastik girişlerini azaltabilir."




Daha fazla bilgi ve ileri okuma: Threat of plastic pollution to seabirds is global, pervasive, and increasingwww.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1502108112



Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir