Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör
Bu yılın en görkemli göktaşı yağmuru başladı. Perseidlerin bu adla anılmalarının nedeni, Perseus (Kahraman) takım yıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden kaynaklanıyor. 12 Ağustos'ta en yoğun döneminin yaşanacağı Perseid göktaşı yağmuru gözlemi ile ilgili sıkça sorulan sorular için küçük bir hatırlatma yapalım.

Ne zaman izlenebilir?


Perseidler her sene aynı tarihlerde gezegenimize misafir oluyorlar. Bu yılki göktaşları 23 Temmuz civarında Dünya'ya ulaşmaya başladı; ancak gökyüzünde kayan yıldız görmek isteyenlerin şansının en yüksek olacağı tarihlerin 9 Ağustos ile 15 Ağustos tarihleri arasında olduğu söylenebilir. Perseidl meteorları, özellikle Kuzey Yarıküreden izlemeye uygun.

Gözlemlerin doruk noktasının yaşanacağı gece ise 11 Ağustos'u 12 Ağustos'a bağlayan gece. Özellikle gece saat 1 ile 4 arasında gökyüzüne bakmakta olanların, şayet ışık kirliliği olmayan bir bölgedelerse, kayan yıldız olarak bilinen bu göktaşlarına tanık olacaklardır. Şu anda beklenen oran, saatte 50 kayan yıldız düzeyinde!

Nasıl izlenebilir?


Kayan yıldızları görmek için mümkün olduğunda karanlık alanlarda olmak gerekiyor. Şehirde olanlar için ise yapacak pek fazla bir şey yok ama yine de göktaşı görme olasılıkları bulunuyor. Gözlerin karanlığa alışması için en az 30 dakikalık bir zaman ayırmak yararlı olabilir. Gözlem süresi uzadıkça, göktaşı görme olasılığı da artacaktır.

Göktaşları gökyüzünün herhangi bir noktasında belirebilirler. Yine de dikkatinizi belli bir bölgede tutmaya karar verdiyseniz, ufuktan yukarı doğru üçte ikilik bir kısmı tercih edebilirsiniz; tabii orada aşırı bir ışık kirliliği yoksa. Meteorların geliyor gibi göründüğü Perseus takım yıldızı, gökyüzünün tepesi çevresinde dönüyor olacak.

Perseidlerin kökeni nedir?


Her Ağustos'ta yaşadığımız bu yağmurları, 109P/Swift-Tuttle kuyruklu yıldızına borçlu olduğumuz söylenebilir. İlk kez 1862'de, gökyüzünde Polaris kadar parlak görüldüğü sırada keşfedilen bu kuyruklu yıldız, Güneş çevresindeki dolanımını 133 yılda tamamlar. Daha sonra 1992'de gözlemlenmişti ve bir dahaki karşılaşmamız 2126'da olacak.

Her yıl Ağustos'un ikinci haftası civarında Dünya, Swift-Tuttle'ın enkaz bulutuna girer. Enkazın büyük bölümü öylesine küçük parçalardan oluşur ki, atmosferde anında yanıp gider. Daha iri boyutlardaki buz ve kaya parçalarının yanması ise biraz zaman alır ve böylece bize bu güzel görsel şöleni sunarlar!

Johann Bayer'in 1603 yılında yayımlanan "Uranometria" adlı yapıtında yer alan bu çizimde Kahraman (Perseus) takım yıldızı görülüyor.





Kaynak: Ars Technica, "How to watch the Perseid meteor shower"
< http://arstechnica.co.uk/science/2016/08/how-to-watch-the-perseid-meteor-shower/ >


Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir