Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör
Bu yılki Orionid göktaşı yağmuru başladı. Orionidlerin bu adla anılmalarının nedeni, Orion (Avcı) takımyıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden kaynaklanıyor. 20 Ekim gecesi en yoğun döneminin yaşanacağı Orionid göktaşı yağmuru gözlemi ile ilgili sıkça sorulan sorular için küçük bir hatırlatma yapalım.

Ne zaman izlenebilir?


Orionidler her sene hemen hemen aynı tarihlerde gezegenimize misafir oluyorlar. Bu yılki göktaşları 2 Ekim civarında Dünya’ya ulaşmaya başladı ve 7 Kasım'a kadar görülmeye devam edilmeleri olası. Ancak gökyüzünde kayan yıldız görmek isteyenlerin şansının en yüksek olacağı tarihlerin 20 ve 22 Ekim tarihleri olacak. Özellikle gece saat 1 ile 4 arasında gökyüzüne bakmakta olanlar, şayet ışık kirliliği olmayan bir bölgedelerse, kayan yıldız adı da verilen göktaşlarına tanık olabilirler. Şu anda beklenen oran, saatte 30 kayan yıldız düzeyinde!

Nasıl izlenebilir?


Kayan yıldızları görmek için mümkün olduğunda karanlık alanlarda olmak gerekiyor. Şehirde olanlar için ise yapacak pek fazla bir şey yok ama yine de göktaşı görme olasılıkları bulunuyor. Gözlerin karanlığa alışması için en az 30 dakikalık bir zaman ayırmak yararlı olabilir. Gözlem süresi uzadıkça, göktaşı görme olasılığı da artacaktır.

Göktaşları gökyüzünün herhangi bir noktasında belirebilirler. Yine de dikkatinizi belli bir bölgede tutmaya karar verdiyseniz, ufuktan yukarı doğru üçte ikilik bir kısmı tercih edebilirsiniz; tabii orada aşırı bir ışık kirliliği yoksa. Meteorların geliyor gibi göründüğü Orion takımyıldızı, gökyüzünün tepesi çevresinde dönüyor olacak.

Orionidlerin kökeni nedir?


Her yıl Ekim ayında yaşadığımız Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biridir. Diğeri olan Eta Akuarid yağmuru (Kova takımyıldızından geliyor gibi görünürler) ise Mayıs'ta oluyor. En son 1986'da selamlaştığımız Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya'dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı oluyor.




Kaynak: Time&Date, "2016 Orionid Meteor Shower"
< https://www.timeanddate.com/astronomy/meteor-shower/orionid.html >

Görsel Kaynağı: http://constellation-infestation.weebly.com/myths-about-the-constellations.html




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir